Због вантјелесне оплодње мијењају и адресу

27.02.2024. 21:20
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Ко је намјеравао да се након скоро три деценије од завршетка рата врати на своје огњиште он је то већ одавно урадио, тако да су унутрашње миграције сада између ентитета и Брчког посљедица само одређених бенефита које пружа Српска, односно ФБиХ одређеним категоријама становништва.

Један од могућих мотива зашто поједини одјављују пребивалиште у ФБиХ и пријављују се на адресу у Републику је добијање новчане помоћи коју даје републичка Влада, док неријетко становници посежу и за фиктивним пријавама због остваривања права на вантјелесну оплодњу.

Према ријечима стручњака до сада је у Републици Српској било око 10.000 шетајућих становника у унутрашњим миграцијама.

- У протеклим годинама Република је у унутрашњим миграцијама имала више од 400 до 500 људи досељених него одсељених. Сада су те миграције можда и пале. Ко је мислио да се врати у родно мјесто, он је то већ и урадио, тако да су мотиви сада за промјену пребивалишта бенефити које пружају ентитети појединим категоријама грађана - рекао је “Гласу Српске” демограф Стево Пашалић.

Из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС казали су да су раније имали случајева гдје је било примјетно да су осигураници промијенили пребивалиште из ФБиХ у Републику Српску па су се затим обраћали на њихову адресу са захтјевима за вантјелесну оплодњу.

Међутим ФЗО јуче није могао провјерити да ли је и даље таква ситуација, јер провјере у систему изискују дужи период.

БиХ не губи, нити добија

Према подацима Агенције за идентификацију докумената, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) из Српске су се у 2023. години у ФБиХ пријавиле 1.203 особе.

- Са друге стране, из другог ентитета пребивалиште у Српској пријавило је 938 особа - казали су “Гласу” у ИДДЕЕА.

Када је ријеч о одјављеним из ентитета, односно пријављеним у Брчко у 2023. години из ФБиХ у дистрикт се пријавило 258 лица, односно из Српске њих 153.

Са друге стране из Брчког се у Српску у истој години доселило 208 лица, а у ФБиХ 310 особа.

- Са овим миграцијама унутар земље БиХ нити шта губи, нити добија. То је само размјештај унутар земље. Ту је сада ријеч само о одређеним општим бенефитима. Тако исто можемо пратити општине унутар Српске, према којима Бањалука стално повећава број становника, док се смањује у Котор Варошу, Челинцу, Кнежеву... Каква је корист што празнимо једна подручја, а пунимо друга - упитао је Пашалић.

Разлог за унутрашње миграције, како између ентитета, тако и општина је остваривање одређених права и бенефита.

- То је нешто оправдано, а има и оних грађана који калкулишу гдје им је боље. Ту је, између осталог, мотив и оних 750 марака које власт у Српској даје за незапослене родитеље четворо и више дјеце, због чега су поједини из ФБиХ, да би то остварили, пријављивали пребивалиште у пограничним општинама у Српској. Нису то велики бројеви, али то је тако. Та помоћ је привлачна за вишечлане породице, а адреса за пријаву пребивалишта олако се нађе и посао заврши у року од један дан - рекао је Пашалић.

Исти разлог, наглашава он, преовладава и са друге стране, односно људи из Српске се пријављују у ФБиХ да би остварили одређена права.

- Остало је много оних који још нису ријешили имовинска питања у том ентитету, тако да са промјеном пребивалишта на подручју ФБиХ то све иде лакше. Није ту ниједан разлог да је негдје нешто боље, бољи посао, пресељење. То су искључиво бенефити које људи остварују. Такође они који су радили на подручју ФБиХ до 1991, а сада су у Српској, када би тамо ишли на пензионисање, могу да остваре и већа примања. Људи то раде. Сналазе се како знају да би остварили неке своје интересе - поручио је Пашалић.

Који подаци су прави?

Са друге стране демограф Александар Чавић наводи да је тешко навести разлоге због којих се људи одјављују из једног и пријављују у други ентитет. Такође навео је да податке ИДДЕЕА за прошлу годину разликују од оних Завода за статистику РС.

- Завод за статистику у својим публикацијама објављује бројеве о унутрашњим миграцијама. Према њиховим подацима за 2023. у Републику Српску је досељено 9.157 људи, а одсељено 8.949. Ти подаци обухватају кретања становништва на територији Републике Српске. ИДДЕЕА је изнијела скроз друге податке - казао је “Гласу Српске” Чавић.

Нагласио је да се ту јављају проблеми, јер се не зна који су подаци тачни.

- Ми се одмах нађемо у проблему са овим подацима. Податке ИДДЕЕА морао бих добро да погледам и изанализирам да бих могао да о њима коментаришем - закључио је Чавић.

Услови

Народна скупштина Републике Српске једногласно је усвојила крајем 2022. године Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској, којим је прописано да ће незапослени родитељ четворо и више дјеце у Српској примати новчану накнаду у износу од 750 КМ на мјесечном нивоу, уз уплаћене порезе и доприносе. Услови за остварење овог вида помоћи су, између осталог, да родитељи имају држављанство Босне и Херцеговине и држављанство Републике Српске, али и да имају пријављено пребивалиште у Републици Српској или на територији Брчко дистрикта БиХ.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 36m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 50m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 7m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 42m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 57m
    0