Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници

12.04.2024. 12:16
0
ИЗВОР: srna.rs

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић /78/ и генерал Ратко Младић /79/, које је Хашки трибунал осудио на доживотне казне затвора, у тешком су здравственом стању, а љекари у казаматима гдје робијају не чине довољно да им помогну, рекли су њихови адвокати.

Караџићев адвокат Горан Петронијевић је рекао да је сумњиво што затворска управа одбија да пребаци Караџића у болницу и такав немар повезује са најавом доношења резолуције о Сребреници у УН.

Према његовим ријечима, можда би неким круговима, који се баве лобирањем око резолуције о Сребреници, сада одговарало када би се нешто догодило Караџићу, јер би онда могли да спинују те догађаје.

- Дошао сам до закључка да Енглеска, након што је прва покушала да провуче резолуцију /о Сребреници/ кроз Савет безбедности УН, сада то покушава да излобира преко Немачке и Руанде. Резолуција није обавезујућа, али може да има врло озбиљне последице - указао је Петронијевић.

Петронијевић је за "Политику" подсјетио да је Караџић прошлог петка био у озбиљној здравственој кризи са јаким боловима, да има проблеме са простатом и дијабетесом, а ускраћује му се помоћ која му је потребна.

- Његова породица је под америчким санкцијама, због којих не може да га посети, а једини ко је успео да дође до њега је свештеник. Свакодневно обавештавамо о томе судски механизам и не знам да ли они имају комуникацију за затвором `Вајт` - рекао је Петронијевић за "Политику".

Он је напоменуо да је Хашки трибунал био у обавези да осуђеника смјести у државу која је потписала споразум са том институцијом, а у случају Караџића требало је да буде смјештен у затвор државе најближе мјесту претходног пребивалишта, као што су Словенија, Грчка или Мађарска.

Такође, навео је да Караџић свакодневно добија два оброка, а као дијабетичар мора да поједе неколико залогаја прије терапије и ту храну покушава да подијели на дијелове, али му у затвору одузимају све што не поједе одмах.

Петронијевић је напоменуо и да нико није могао да утврди ни да ли је Слободан Милошевић умро природном смрћу или комбинацијом одређених лијекова, у шта је, како је рекао, сигуран.

Подсјетио је да је у затвору у Енглеској својевремено озбиљно био повријеђен генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић, који је први осуђен за наводни геноцид у Сребреници, а напала су га тројица муслимана и једва је преживио.

Младићев адвокат Бранко Лукић је рекао да је генерал Младић толико лоше да не зна ни шта му се дешава.

- Он је тежак срчани болесник. Лекари у Хагу добили су прецизне инструкције од наших стручњака шта сме да се даје Младићу, али раде управо супротно - рекао је Лукић.

Коментари 0
Повезане вијести
Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика
Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори Генерал Младић и даље лошег стања, једва говори
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    19h 5m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    22h 25m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    23h 17m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 17m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    20h 43m
    0