Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici

12.04.2024. 12:16
0
IZVOR: srna.rs

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić /78/ i general Ratko Mladić /79/, koje je Haški tribunal osudio na doživotne kazne zatvora, u teškom su zdravstvenom stanju, a ljekari u kazamatima gdje robijaju ne čine dovoljno da im pomognu, rekli su njihovi advokati.

Karadžićev advokat Goran Petronijević je rekao da je sumnjivo što zatvorska uprava odbija da prebaci Karadžića u bolnicu i takav nemar povezuje sa najavom donošenja rezolucije o Srebrenici u UN.

Prema njegovim riječima, možda bi nekim krugovima, koji se bave lobiranjem oko rezolucije o Srebrenici, sada odgovaralo kada bi se nešto dogodilo Karadžiću, jer bi onda mogli da spinuju te događaje.

- Došao sam do zaključka da Engleska, nakon što je prva pokušala da provuče rezoluciju /o Srebrenici/ kroz Savet bezbednosti UN, sada to pokušava da izlobira preko Nemačke i Ruande. Rezolucija nije obavezujuća, ali može da ima vrlo ozbiljne posledice - ukazao je Petronijević.

Petronijević je za "Politiku" podsjetio da je Karadžić prošlog petka bio u ozbiljnoj zdravstvenoj krizi sa jakim bolovima, da ima probleme sa prostatom i dijabetesom, a uskraćuje mu se pomoć koja mu je potrebna.

- Njegova porodica je pod američkim sankcijama, zbog kojih ne može da ga poseti, a jedini ko je uspeo da dođe do njega je sveštenik. Svakodnevno obaveštavamo o tome sudski mehanizam i ne znam da li oni imaju komunikaciju za zatvorom `Vajt` - rekao je Petronijević za "Politiku".

On je napomenuo da je Haški tribunal bio u obavezi da osuđenika smjesti u državu koja je potpisala sporazum sa tom institucijom, a u slučaju Karadžića trebalo je da bude smješten u zatvor države najbliže mjestu prethodnog prebivališta, kao što su Slovenija, Grčka ili Mađarska.

Takođe, naveo je da Karadžić svakodnevno dobija dva obroka, a kao dijabetičar mora da pojede nekoliko zalogaja prije terapije i tu hranu pokušava da podijeli na dijelove, ali mu u zatvoru oduzimaju sve što ne pojede odmah.

Petronijević je napomenuo i da niko nije mogao da utvrdi ni da li je Slobodan Milošević umro prirodnom smrću ili kombinacijom određenih lijekova, u šta je, kako je rekao, siguran.

Podsjetio je da je u zatvoru u Engleskoj svojevremeno ozbiljno bio povrijeđen general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, koji je prvi osuđen za navodni genocid u Srebrenici, a napala su ga trojica muslimana i jedva je preživio.

Mladićev advokat Branko Lukić je rekao da je general Mladić toliko loše da ne zna ni šta mu se dešava.

- On je težak srčani bolesnik. Lekari u Hagu dobili su precizne instrukcije od naših stručnjaka šta sme da se daje Mladiću, ali rade upravo suprotno - rekao je Lukić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika Karadžićevo zdravstveno stanje nije bolje - nije urađena osnovna dijagnostika
General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori
Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    7h 49m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 33m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    22h 46m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 0m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    23h 52m
    0