Зелени Српске: Усаборите Републику Српску на дан њеног рођења

08.01.2024. 21:28
0
ИЗВОР: katera.news

Пет дана се навршило како је наш предсједник Никола Лазаревић почео протест глађу због неприхватања наше четири иницијативе везане за одржавање свесрпског Сабора Републике Српске.

ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су познати у јавности по својој коректној и конкретној програмској политичкој борби, по националном одговорној политици, својој хуманости, те поштовању и толеранцији према другим.

Нажалост, на сва наша дугогодишња уопозорења-деценију указивања да ће нас подјеле, неморал у друштву, криминал, лоша политика по питању развоја стратешких грана привреде, уништавање, пљачка и расподаја природних ресурса, неравномјеран развој регија, уништавање села и мањих општина, расељавање становништва, демографска политика, те страховите подјеле у друштву, подјеле које су изазване дјеловањем политичких партија довести у ситуацију да нас наш отворени непријатељ, све потпомогнут менторима неће морати уништити, да ћемо то сами себи урадити.

Задња наша службена иницијатива за Сабор је била прије пар мјесеци, приједлог је био да се формира КООРДИНАЦИОНИ ТИМ ЗА ПРИМРЕМУ, ИЗРАДУ САБОРСКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ И ОДРЖАВАЊЕ ПРВОГ СВЕСРПСКОГ САБОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Да у тим уђу представници митрополије, Анурса, сената, оба универзитета, борачке организације, те свих српских парламентарних партија у НСРС, да декларација буде припремљена од највеће српске памети.

Да буде донесена на првом свесрпском Сабору Рерпублике Српске на дан Републике Српске 9. 1 .2024 године, да тај чин буде симболично обављен у Палама (мјесту рођења Републике Српске).

Да свесрпски Сабор Републике Српске (ССРС) буде формиран као САВЈЕСТ И ПАМЕТ СРПСКОГ НАРОДА, да буде конституисан као стално тијело, све са обавезним годишњим засједањем и избором новог вијећа свако четири године.

Да Сабор има стручна тијела која ће пратити рад и живот Српске у својим областима, пратити стратешке циљеве и стручно сарађивати са институцијама које су задужене за те области.

Да ће саборско вијеће у свом мандату пратити провођење декларације у свим сегментима који се односе на живот и рад Републике Српске у наредним годинама и деценијама.

Да ће се у том документу навести јасни принципи - предложити правила како ДЕМОКРАТИЗОВАТИ ДРУШТВО И ВРАТИТИ ПОВЈЕРЕЊЕ НАРОДА У ДРЖАВУ И ИНСТИТУЦИЈЕ:

- како доградити неуништив правни, политички, безбједносни, привредни и образовни систем

- којим путем ићи у развоју стратешких грана привреде и стгварању еколошке државе

- како изградити државу социјалне правде, рестартовати комплетно друштво и стратешки кренути у одгој здраве, хумане и спортске нације, посебно наше младости, младости која зна своју историју, баштини своју традицију, чува свој индентитет (посебно ћирилицу), поштује друге и иде у корак са новим временом

Декларација би кроз политички дио требало да да смјернице понашања свих српских  институција, удружења грађана, те навела јасне ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ везане за витални интерес Републике Српске, српског народа и свих њених грађана (поштовање Дејтонског споразума) те кроз те црвене линије „омеђила“ понашање свих изабраних српских представника на свим нивоима власти.

Није то, господо из академске заједнице, борачке и политике сан, то је једноставно изводљиво рјешење, памети и снаге за то имамо, потребна је само добра воља најодговорнијег дијела српског народа у Републици Српкој.

Зато од ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ порука:

- наша црква - Дабробосанска митрополија, наш путоказ МОРА СТАТИ уз свој забринути народ, те јавно подржати одржавање Сабора, односно, позвати у ове Христове празнике и на дан Републике Српске све именоване да прихвате иницијативу национално одговорних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, морају им јавно рећи да требају уз њихов благослов да заједнички одрже Сабор и донесу саборску декларацију, да тиме народ умире и коначно кроз стратешко дјеловање преузму одговорност за судбину милион Срба и судбину осталих грађана Републике Српске.

Порука академској заједници, Анрурсу, Сенату, универзитетима - НЕМАТЕ ГОСПОДО, У РУКОВОДСТВИМА НАШИХ ИНТЕЛЕКТУАЛНИХ ИНСТИТУЦИЈА ВИШЕ ПРАВО НА СВОЈ КОМПФОРМИЗАМ, НАПРОТИВ, покажите свој интегритет, подржите иницијативу за Сабор, активно се укључите у израду саборске декларације и организовање Сабора, то од вас очекују, не само авангардни и хумани зелени Српске, него сав српски народ.

- вођство БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ не молимо, од вас, господо, у републичког руководству очекујемо да на дан Републике Српске -државе коју сте створили дате УЛТИМАТУМ политичким партијама да прихвате ову спасоносну иницијативу, све са поруком да ко не прихвати, тим чином на дјелу доказује да му је пречи лични интерес од интереса српског народа и Републике Српске.

- вама, пријатељи, из српских политичких партија у НСРС шаљемо јасну поруку:

- знамо се сви добро, нема по овом питању више лажи, обмане, једне приче усмено, а ћутања кад треба јавно рећи, морате ИМАТИ ХРАБРОСТИ.

Значи, за одржавање Сабора нема више „дипломатије“, нема хоћу-нећу, ћутаћу, прећутаћу, ваљда ће и други...

Која партија не прихвати иницијативу за одржавање Сабора, све као јединог правог одговора бремену времена српског народа и Републике Српске, та партија није патриотска партија, нити су за нас и српски народ људи који те партије воде патриоте, напротив.

Зато вас, господо, још једном молимо и позивамо да на дан Републике Српске покажете свој ПАТРИОТИЗАМ, да сви пошаљете поруку јединства кроз јавно пристајање на иницијативу за одржавање свесрпског Сабора Републике Српске.

Први ћемо ми, а и народ са одушевљењем и олакашањем ту радосну вијест примити, све јер ћемо коначно имати оправдану наду да се СРПСКА УСПРАВИЛА и УЈЕДИНИЛА, да ће послије Сабора њен брод коначно почети пловити мирним водама кроз 21. вијек.

На крају због грађана морамо рећи истину, наш предсједник Никола Лазаревић није кренуо на овај пут прије него је све са ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ покушао, напротив.

У задње три године је све учинио да као задужбинар СПЦ измоли митрополита да покрене ствар, да академска заједница као највећа српска памет и политичке партије које држе полуге система усаборе Српску, те да сви заједно као најодговорнији људи система обезбједе миран и нормалан живот народа, све трасирајући кроз саборску декларацију јасан пут њеног опстанка и развоја.

Због јавности морамо рећи да нашег предсједника сви политички лидери и руководства знају, да је у више наврата са њима на ову тему контакте имао, да су Сабор усмено скоро сви подржали.

Да они сви добро знају да је он човјек испред времена, да је хуманиста, идеолог, творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и пројекта СРПСКА ЗА 21. ВИЈЕК.

Да је задужбинар, волонтер и доказани родољуб, да га кроз ових десет година бављења конкретном и коректном политиком знају као човјека договора и толеранције.

Да је увијек био на страни правде, да га нису случајно новинари због своје несебичности и искрености назвали „политички светац“, те да сви српски политичари и људи око њега знају да држи ријеч, или како он то каже, да је старинског кова, те да ће сигурно у својој часној борби ићи до краја.

Да господо, Никола Лазаревић, предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, је частан и национално одговоран човјек, он је своју ријеч дао и спреман је свој крст носити до краја.

Баш зато вас и молимо -посебно политичке партије, да урадите оно што сте требали годинама прије, да урадите оно за шта није требала ничија жртва, него да као савјесни и разумни људи видите да овако не иде.

Да ваше вође подвуку ЦРТУ, позову све именоване на договор и ураде оно за шта се данас, у ове Христове празнике неко мора на овај начин борити за усаборење, тиме и спас Српске.

Зато вас молимо да сутра на Дан Републике Српске саопштите да сте спремни учествовати у усаборењу Српске,  да се са прољећа кроз добро припремље Сабор Република Српска уједини, усправи и крене са позитивном енергијом у свој морални, економски и сваки други опоравак , са једне стране.

Са друге, да крене јасном политиком-црвеним линијама у примјену Дејтонског споразума и сарадњу са комшијама из Федерације - сарадњу уз њихово пуно уважавање српског народа и Републике Српске, све као одраза воље конститутивног-државотворног српског народа, наравно, уз узајамно уважавање Републике Српске и српског народа дејтонске БиХ и ФБиХ, као и наше уважавање права хрватског и бошњачког конститутивног-државотворног народа.

Коментари за ову вијест су искључени.
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    3h 56m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 42m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    9h 22m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    6h 15m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    21h 11m
    0