Желите ли да ваше дијете постане шампион? (ВИДЕО)

17.12.2021. 13:33
0
ИЗВОР: Kurir sport

Програм „Путем шампиона“ Новак Ђоковић Фондације, представљен у част Међународног дана спорта ове године – јединствен је по томе што пружа важну подршку родитељима будућих спортиста у виду едукативног програма и шире помоћи у њиховом оснаживању у овој посебно захтјевној улози.

И први тенисер свијета и оснивач Фондације Новак Ђоковић, се придружује трофејној репрезентативки у кошарци Соњи Васић и најуспјешнијем кошаркашком стручњаку Жељку Обрадовићу на панелу “Путем Шампиона” чији је организатор Новак Ђоковић Фондација.

Прва је ријеч добила Соња Васић.

Слика

- Ја сам поникла у породици где је отац спортски радник, и уз њега смо сестра и ја пожелеле да се бавимо кошарком. Он је био централна фигура кога ја и данас сматрам најзаслужнијим за моју каријеру. Први тренер и дуго година ментор. Са друге стране мајка је била противтежа. Трудила се да се не запостави школа, да се не запоставим ни ја као женско дете. У тим најтежим моментима они су били мој највећи ослонац, понекад су били и једини уз мене. Исто тако трудили су се да ја не узлетим. Веома је битна улога родитеља, да добро знају своје дете, да знају докле могу да га гурају. Треба да препознају да ли су његове амбиције здраве или не. Прво треба да схвате да су родитељи, па потом родитељи једног спортисте. Не треба форсирати дете преко његових граница - рекла је Соња Васић.

Жељко Обрадовић, тренер кошаркаша Партизана, причао је о ауторитету.

Слика

- Увек крећемо од тога шта је ауторитет. Кошарка је специфичан спорт и има нека правила понашања. Оно што сам тад говорио својим играчима истичем и сада после 30 година мојим играчима: Ви сте играчи Партизана, у било којој ситуацији да се налазите. Приватан живот за вас не постоји. Морате да се понашате у оквирима који су нормални за младог играча. Ауторитет није да ви пошаљете играче на спавање у одређено време, ауторитет је нешто друго. Када сам био млад тренер, нисам пуно спавао. Знао сам да ће играчи када им дам вежбу поставити пуно питања и ја сам морао да будем спреман. Једини ауторитет који постоји је ауторитет знања - поручио је Обрадовић.

Новак Ђоковић, најбољи спортиста свијета и оснивач Фондације, говорио је о својим искуствима.

Слика

- Родитељи су наши први ментори, на њих се прво угледамо. Са 7-8 година не знамо шта је каријера, само смо заљубљени у спорт. Као млад родитељ код куће не инсистирам да Стефан, који има седам година, тренира тенис. Не, напротив. Желим да до тога дође природним путем. Сада се то дешава, пријатно сам изненађен колико се ангажовао да тренира тенис. Не желим да ја као родитељ дођем у ситуацију да он осећа да је приморан на нешто. Ја сам ту да га подржим.

Препознат и подржан од стране све већег броја еминентних стручњака из области спорта, спортске психологије и здравља и легендарних асова – овај пројекат је у септембру 2021. успјешно окончао први годишњи циклус посебних радионица за родитеље и јавну презентацију кроз медиј филма – у којима су активно учествовали и своје драгоцјено животно, спортско и стручно искуство подијелили са учесницима и оснивачи Фондације – Новак и Јелена Ђоковић.

Предстојећи Панел на Тениском центру „Новак“ биће други у низу јавних Панел дискусија који ће бити одржавани широм Србије наредних година – на којима ће се нека од највећих имена и легенди нашег спорта, стручњака и родитеља директно обратити широј јавности по свим важним темама и питањима из ове области - и најавити нови циклус тематских радионица за родитеље од фебруара наредне године. Званични партнери програма у Србији су компанија Моторола и Lacoste Фондација.

Видео: Novak Djokovic Foundation

Коментари 0
Повезане вијести
Ђоковић се намучио до полуфинала Ђоковић се намучио до полуфинала
Ђоковић у четвртфиналу мастерса у Монте Карлу Ђоковић у четвртфиналу мастерса у Монте Карлу
Ђоковић ''помео'' Руса и пласирао се у наредно коло Ђоковић ''помео'' Руса и пласирао се у наредно коло
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    22h 16m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 9m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    11h 33m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    7h 2m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    9h 54m
    0