Жељко Бакалар нови предсједник ЦИК-а

30.06.2020. 10:45
0
ИЗВОР: radiosarajevo.ba

Жељко Бакалар нови је предсједник Централне изборне комисије БиХ, одлучено је данас тајним гласањем на сједници ове институције.

Он функцију преузима сутра.

Подсјетимо, предсједник Централне изборне комисије БиХ бира се из реда чланова ЦИК-а БиХ. По један члан Централне изборне комисије БиХ из реда Хрвата, Бошњака, Срба, и члан из реда осталих обавља функцију предсједника Централне изборне комисије БиХ по принципу ротације и то једном у седам година, у трајању од 21 мјесец.

Осим Бакалара, кандидат за предсједника ЦИК-а био је Владо Рогић, али је Рогић на самој сједници обавијестио да одустаје.

Актуелна предсједница ЦИК-а Вања Бјелица-Прутина одговорила је да би било коректно да је то јуче рекао на колегију, када је била организација ове сједнице, а Рогић јој узвратио да је то његова одлука и треба да се поштује.

Потом је дата краћа пауза како би се гласачки листић прилагодио и на њему био само један кандидат након што се Рогић повукао. Рогић је, занимљиво је, гласао против новоутврђене листе кандидата.

Један је листић био неважећи, а на крају је изабран нови предсједник ЦИК-а.

Вањи Бјелица-Прутина данас истиче мандат на мјесту предсједнице, а нови предсједник је, у складу са законом, биран између чланова ЦИК БиХ из реда хрватског народа.

Сједница ЦИК-а, којој је избор предсједника била једина тачка дневног реда, могла се пратити само онлине због епидемиолошке ситуације.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра почиње изборна кампања и траје до 5. октобра Сутра почиње изборна кампања и траје до 5. октобра
ЦИК објавио листу, погледајте ко су кандидати за локалне изборе ЦИК објавио листу, погледајте ко су кандидати за локалне изборе
Покренута истрага против странке Раме Исака Покренута истрага против странке Раме Исака
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 38m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    9h 27m
    2
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    17h 51m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    22h 4m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    19h 59m
    0