Земље Квинте поздравиле одлуку о враћању земљишта манастиру Дечани

24.09.2021. 19:49
0
ИЗВОР: Катера

Земље Квинте, коју чине САД и велика европска четворка, Њемачка, Уједињено Краљевство, Италија и Француска, поздравиле су одлуку такозваног уставног суда самопроглашеног Косова којом се тражи од такозване владе да без одлагања спроведе одлуку о враћању земљишта манастиру Високи Дечани на Космету.

Шефови мисија Француске, Њемачке, САД, Велике Британије и Италије навели су да је забрињавајуће то што уставни суд мора да "подсјећа институције да морају да спроводе његове одлуке", пишу медији у Србији.

Такозвани косовски уставни суд донио је ове седмице рјешење којим се констатује да није извршена пресуда из 2016. године, по којој се потврђује власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земље у близини ове светиње.

Подсјећамо, манастиру Високи Дечани још 1946. године тадашње власти одузеле су око 700 хектара земље, да би Србија 1997. године вратила манастиру 24 хектара.

Тих враћених 24 хектара уз 20 које им власти четрдесетих година нису одузеле, чинило је укупно 55 хектара земље у власништву манастира. 

Међутим, иако је тих 24 враћених хектара земље убиљежено у катастар, од 1999. године локална такозвана косовска власт није признала манастиру то земљиште и крећу нови проблеми са оспоравањем власништва над земљом.

УНМИК је одлучио да манастир Високи Дечани настави да користи ту земљу и имање све до рјешавања спора на суду.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 2m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 35m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 1m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 14m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 43m
    3