Жене не могу у затвор у Војковићима

20.09.2024. 08:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Камен темељац за изградњу затвора постављен је давне 2006. године, а отворен је тек 2020. Међутим, у њега још није смјештена ниједна жена.

Није, јер нема услова за то, иако је ријеч о пројекту који је коштао више десетина милиона марака.

Ријеч је о Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, смјештеном у Војковићима, у Источном Сарајеву, познатом и као "бх. Алкатраз", у који су уложене огромне своте новца, али то, очигледно, није било довољно, тако да се тек сада ради на рјешавању овог проблема.

Да се још чека завршетак адаптације, указао је и Саша Магазиновић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, који се распитивао колико жена је издржавало затворску казну у овом заводу од оснивања до сада.

- Од отварања државног затвора прије више од четири године до данас нити једна осуђена жена није издржавала казну у овом затвору. Зашто? Не постоје услови. Тек сада се ради адаптација како би постојао и женски дио затвора. Камен темељац постављен је 2006. године, изградња је почела 2007. године, па је настављена 2014, а ево у 2024. се још увијек чека завршетак адаптације, па да у употреби буде и женски дио затвора - навео је Магазиновић.

Он је надлежним институцијама послао неколико питања у вези са овим проблемом. Стигао му је недавно одговор који је утврдио Савјет министара БиХ.

У одговору се наводи да Завод тренутно адаптира постојећи простор на павиљону А и ради његову пренамјену за потребе обезбјеђења затворских ћелија и простора за притворенике и затворенике женског пола.

- Неопходно је извршити адаптацију и пренамјену дијела постојећих просторија, што укључује грађевинске радове, измјену електроинсталација и водоинсталација, као и потребне радове у дворишту поменутог блока, односно преграђивање дворишта за шетњу са осталим потребним радовима, а како би се створили законом прописани услови за боравак притворених и затворених лица женске популације - наводи се у одговору.

Када се подвуче црта, од оснивана Завода до данас још ниједна жена није издржавала затворску казну у "бх. Алкатразу". Њих неколико "чека" на то.

- Нити једна жена тренутно не издржава казну затвора у Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ. Према подацима из акта Министарства правде БиХ од 15. јула 2024. године, ово министарство по уговорима са ентитетским казнено-поправним заводима тренутно плаћа трошкове смјештаја затвореницама женског пола које је пресудио Суд БиХ, од чега је у КПЗ Источно Сарајево смјештена једна затвореница, а у КПЗ Тузла четири затворенице и једна притвореница - наводи се у одговору.

Синиша Перковић, управник Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, потврдио је да су близу тога да се створе услови да и жене могу бити смјештене у овај завод.

- Надамо се да ће то бити брзо, за неколико мјесеци - рекао је Перковић у изјави за "Независне новине".

Затвор у насељу Војковићи, у општини Источна Илиџа, према одраније доступним информацијама, простире се на 24.000 метара квадратних и има 348 мјеста, од чега је 298 намијењено за осуђенике и 50 за притворенике.

Коментари 0
Повезане вијести
Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији
„Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од рака „Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од...
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    15h 54m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    19h 33m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    14h 3m
    0
  • Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
    22h 57m
    2
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    2h 44m
    0