Жене нису одговорне за насиље, него су жртве насилника

08.12.2020. 13:59
0
ИЗВОР: СРНА

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац и извршни директор Удружења грађана "Женски интерактивни рурални центар" /ЖИР/ у Источном Сарајеву Милена Регоје поручили су данас да жене нису одговорне за насиље које је извршено над њима, него да су невине жртве насилника, који морају да буду строго санкционисани.

Шеховац, који је данас посјетио Удружење грађана ЖИР у Источном Новом Сарајеву поводом кампање "16 дана активизма против насиља над женама", рекао је новинарима да ова посјета потврђује подршку асоцијацији и шаље снажну поруку женама које трпе насиље да се полиција, са осталим надлежним субјектима у друштву, бори против те појаве.

Он је навео да је најчешћи облик насиља над женама - насиље у породици.

- У овој години од укупно 55 кривичних дјела насиља у породици, у 46 случајева била је ријеч о насиљу над женама, у два наврата жртве су биле малољетнице, а десило се и једно кривично дјело обљубе малољетног лица женског пола - прецизирао је Шеховац.

Он је додао да жене трпе насиље и на послу, од пријатеља.

Шеховац је поручио да ће полиција снажно да се бори против свих облика насиља над женама, што је већ уродило плодом, јер су многе жене охрабрене да јавно проговоре о својим проблемима и све чешће се јављају надлежним институцијама.

- Осим полиције, важну улогу у овом процесу има и јавно тужилаштво, центри за социјални рад, образовне институције, невладине организације. Важно је знати да је сваки грађанин дужан да пријави случај насиља у породици, да би свако ко врши то насиље добио адекватну казну - нагласио је Шеховац.

Извршни директор Удружења грађана ЖИР Милена Регоје изразила је задовољство досадашњом сарадњом са полицијом.

- Све анализе показују да ми још живимо у патријархалном друштву и да је насиље у породици у свакодневном порасту. Што се тиче насиља у породици, у око 95 одсто случајева жртве су жене. Жене нису одговорне за насиље. За насиље су искључиво крива лица која то и чине - рекла је Регоје.

Она је изразила задовољство чињеницом да се у борбу против насиља над женама у посљедње вријеме активно укључују сви кључни актери и надлежне институције, што сматра веома значајним.

- Прва карика у том ланцу свакако је полиција. Важну улогу играју и домови здравља, центри за социјални рад, а од 2001. године укључиле су се и невладине организације, које настоје да укажу и спријече различите облике насиља над женама - навела је Регоје.

Она је додала да ЖИР у пет средњих школа спроводи пројекат превенције насиља у породици, који подржава Амбасада САД у БиХ.

Према њеним ријечима, ово удружење припрема споразум за мобилну СОС апликацију, у којој ће важну улогу имати и полиција и ЖИР, са још 12 сродних организација у БиХ.

Регоје је посебно поносна на чињеницу да је ово удружење успјело да путем измјена Кривичног законика Републике Српске иницира да насиље у породици не буде прекршај, него кривично дјело за које је запријећена казна за починиоце у висини од три до пет година затвора.

- Са нашим партнерима пружамо и директну подршку жртвама породичног насиља, а позната је наша кампања `Ћутња није злато`, која је дала изузетне резултате на плану превенције насиља и збрињавања жртава, путем правне и психо-социјалне помоћи - каже Регоје.

Коментари 0
Повезане вијести
Све више оснажених жртава које пријављују насиље Све више оснажених жртава које пријављују насиље
Свака друга жена изложена неком облику насиља Свака друга жена изложена неком облику насиља
Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца Опозиција покренула иницијативу за смјену Кошарца
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    20h 14m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    19h 45m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    16h 1m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    20h 8m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    11h 56m
    2