Зима се наставља, медвјед Урош се вратио у пећину

15.02.2021. 12:10
0
ИЗВОР: Срна

Медвјед Урош из београдског Зоолошког врта јутрос је изашао из пећине, попио мало воде и поново се вратио у њу, што би, према вјеровању, значило да ће зима потрајати још неко вријеме.

У народу се каже да се на Сретење срећу зима и љето. Вјерује се да на овај дан медвјед излази из зимског брлога. Ако је сунчано и угледа своју сјенку враћа се назад у пећину, јер ће зима потрајати још шест недјеља, а ако сјенке нема прољеће је на прагу.

Ветеринар у београдском Зоолошком врту Јозеф Езвеђ рекао је да се због другачијих услова у којима медвједи живе у простору зоолошког врта можда не може ослонити на то народно вјеровање.

- Као и у сваком веровању, сигурно постоји нека истина, али медведима у зоолошком врту није баш за вјеровати, јер су услови другачији. Обезбеђени су стан и храна, нега и љубав од посетилаца и запослених. Надам се да ће медвед поново изаћи касније, јер је још рано јутро, а сигурно му се свиђа у новом дому - рекао је Езвеђ.

Урош је четрнаестогодишњи азијски црни медвјед, који се крајем прошле године поново нашао у београдском зоо врту, будући да је због реновирања простора био пребачен привремено у Инђију.

Он ће бити једини примјерак ове врсте у престоници, с обзиром на то да је женка мрког медвједа трајно пресељена у врт на Палићу, подсјећају београдски медији.

Коментари 0
Повезане вијести
Блиски сусрет са медвједом у Хан Пијеску (ВИДЕО) Блиски сусрет са медвједом у Хан Пијеску (ВИДЕО)
Медвјед угризао скијашицу Медвјед угризао скијашицу
Патријарх Порфирије: „На данашњи празник се радује цела Васељена“ Патријарх Порфирије: „На данашњи празник се радује цела Васељена“
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    18h 32m
    3
  • Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
    21h 52m
    0
  • Јелена Самарџија и Јованка Шиљак, српске хероине: Живот посвећен бризи за нејач
    22h 44m
    1
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 44m
    0
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    20h 10m
    0