Живковић: Скандалозне су изјаве да ми рушимо Републику Српску

31.03.2021. 16:11
4
ИЗВОР: Катера

Урушавање Републике Српске не смију бити ријечи бораца, поручили су данас представници Иницијативног одбора за превазилажење нестатутарног рада руководства Борачке организације општине Пале на конференцији за новинаре.

Предсједник Иницијативног одбора Пале Радосав Живковић, борац прве категорије и 100 одстотни ратни-војни инвалид, рекао је новинарима да су скандалозне ријечи предсједника Предсједништва Борачке организације Пале Ђорђа Ристичевића „да је у позадини много дубља прича са покушајем урушавања не само паљанске Борачке организације, него и Републике Српске“.

- Иницијативни одбор је конституисан у складу са законом о удружењима Републике Српске, испоштовали смо сва правила, осим што се нећемо регистровати у суду, јер нам то не треба. Иницијативни одбор ће трајати до избора нове скупштине у Борачкој организацији Пале – рекао је Живковић новинарима.

Живковић истиче да све што су до сада тражили од Борачке организације Пале нису добили, те су примјерак Статута и финансијски извјештај морали тражити путем других институција, јер према његовим ријечима, такве информације не смију бити сакривене.

- Статут нам је дао Основни суд у Сокоцу, а финансијски извјештај општина Пале. Сви наши захтјеви према БО Пале су одбијени. Наш колега, борац Радомир Николић је одбијен да постане члан Борачке организације са образложењем да је члан Удружења ветерана полиције, док сам ја одбијен јер сам политички активан. То је кршење мојих уставних права, јер према Уставу Републике Српске, члану 10. стоји да ја не могу бити дискриминисан по политичком опредјељењу – каже Живковић.

Слика

Представници Иницијативног одбора Пале

Он наводи је Статут Борачке организације Пале промијењен, да предсједник има неограничен број мандата, те да је много новца у протеклих пет година потрошено, више од пола милиона КМ.

-  Ниједном није плаћено више од 57 чланарина, то је било 2016. године. У 2019. години плаћено је 36, а у 2020. години 38 чланарина. Како је могло 36 људи да изабере око 80 чланова скупштине, то је фарса која се одвија већ дуже вријеме. Борачка организација Пале је приватизована и то је суштина ове приче. У протеклих пет година од чланарина је прикупљено више од 1.300 КМ, а потрошено 586.000 КМ – истиче Живковић.

Истиче да су предсједнички избори у БО Пале 2019. године спроведени нестатутарно, да се све одвија у „затвореном кругу људи“, да велики број бораца нема никакво право на учествовање у раду скупштине борачке организације.

- На овај проблем ће морати реаговати Борачка организација Републике Српске и општина Пале, јер је познато да општина из буџета Борачкој организацији општине Пале издваја око 70 до 80.000 КМ – додаје Живковић.

Ратни-војни инвалид Игор Вукашиновић, који је у Одбрамбено-отаџбинском рату остао без вида као посљедице тешког рањавања главе, каже да је срамотно то што је Иницијативни одбор проглашен „неформалном групом грађана“ и што су оптужени да руше борачку организацију и Републику Српску.

- Ја сам остао у рату без вида, а Радосав Живковић без ноге и мислим да је то довољно да остваримо право и могућност да овдје искажемо своје мишљење. У нашој општини живи око 4.000 људи који су учествовали у протеклом рату, а наша борачка никад није бројала више од 35 до 40 чланова, дакле један одсто од укупног броја бораца су чланови ОО Борачке организације Пале – каже Вукашиновић.

Слика

Борачка књижица

Борац прве категорије Радоје Војводић истиче да већ десет година безуспјешно покушава да се учлани у Борачку организацију Пале, иако је читав рат провео на борбеној линији.

Каже да му није јасно зашто за њега нема мјеста у општинској борачкој организацији, те додаје да је више пута лично одлазио у канцеларију предсједника БО Пале, али никад конкретан одговор није добио, те је одустао од намјере да се учлани.

- На мој упит са достављеном уредном документацијом за приступ борачкој организацији у Палама рекли су ми да нема чланских књижица. Десет дана касније су поновили исту причу – каже Војводић и додаје да је то ишло у недоглед док није одустао.

Истиче да је схватио да се у паљанску борачку организацију могу учланити само пробрани и да се ради о малом броју тих људи.

Након конференције за новинаре колеге новинари су контактирали Ђорђа Ристичевића, који је рекао да не жели дати изјаву за медије, те додао да је поднио оставку на све функције унутар Борачке организације Пале.

Такође, до објаве овог текста на портал на наше позиве се није јављао ни предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина.

Закључак са конференције за новинаре Иницијативног одбора Пале можете преузети на линку овдје.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Ratno siroče 01.04.2021. 23:16
    Krajnje je vrijeme da neko nesto konkretno kaze.Zasto je tajna sta se radilo i kako se radilo do sada.Mislim da ovi ljudi imaju pravo da znaju.Ovi iz
    Boracke organizacije su izgleda radili samo za sebe.
  • Generic placeholder image
    građanin x reda 01.04.2021. 17:28
    Ima li ti gdje načelnika kog si podržao na posljednjim izborima, Žika? Ni tvoje maslo nije za ramazana. Boračku ste odavno uništili, ti je vaskrsnuti sigurno nećeš.
  • Generic placeholder image
    Jovo 01.04.2021. 12:16
    Nije dugo bilo predsjednika Pokreta. Šta mu bi sa strankom, članstvom, gdje je bio ove zadnje 4 godine, nije se oglašavao nikako, zanimljivo je što se opet aktivirao i ko mu je rekao da se aktivira.
  • Generic placeholder image
    Jovan 31.03.2021. 17:13
    Trebali ste davno uzeti stvar u svoje ruke!
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 0m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 33m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    21h 10m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 39m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 37m
    0