Животна прича Владимира Путина

07.03.2020. 08:44
0
ИЗВОР: leutar.net

Владимир Владимирович Путин тренутно је најмоћнији човјек на свијету, нови руски цар, како воле да га зову, али пут од дјечака из сиромашне радничке породице до шефа Кремља није био ни лак, ни једноставан.

Предсједник Русије рођен је 7. октобра 1952. у Лењинграду, данас Санкт Петербургу. Његов отац Владимир Спиридонович Путин (1911-1999) и мајка Марија Ивановна Шеломова (1911-1998), обоје фабрички радници, већ су изгубили двоје дјеце. Најстарији Путинов брат Алберт умро је још као беба, док је други Виктор преминуо од дифтерије током опсаде Лењинграда.

Слика

Дигао мајку из мртвих

-Моји мајка и отац су чудом преживјели Други свјетски рат. Отац је служио војску у Севастопољу, у подморничким јединицама. Причао је како су га ранили Нијемци, а цио живот је провео са шрапнелима у нози. Кад су му дозволили да хода, стао је на штаке и пошао кући. Кад је стигао, видио је да болничари износе тијела мртвих из улаза, а међу њима и његову мајку. Пришао је и учинило му се да дише, па је рекао болничарима да је жива. Рекли су му да неће преживјети, али је кренуо на њих штакама и натјерао их да је врате у стан. Подигао ју је на ноге и живјела је до 1998. године“, испричао је Путин.

Он и његова породица живјели су у такозваним комуналкама, национализованим зградама, а стан су дијелили са још двије породице.

-Нисмо били богати. Моји родитељи живјели су од плате до плате и понекад су позајмљивали новац од других, али смо имали телевизор, као и наши сусједи- испричао је руски предсједник.

Школа му, причао је, није била важна – био је лош ђак и толико немиран да му није дозвољено да постане пионир. Међутим, све се промијенило кад је отишао у биоскоп и погледао филм „Мач и штит“, о руском шпијуну који се инфилтрирао у штаб СС. Тада је одлучио да постане шпијун, па се посветио џудоу и учењу страних језика.

Слика

Шпијунска каријера

Путин је завршио право на Лењинградском универзитету, гдје се зближио с професором Анатолијем Собчаком. Одмах по дипломирању 1975. прикључио се КГБ, а главни задаци у првим годинама били су му надзор странаца и конзуларних службеника. Од 1985. до 1990. служио је у Дрездену, у Источној Њемачкој, гдје се преселила и његова супруга Људмила. Као обавјештајац, Путин је имао и значку источноњемачке тајне полиције Штази.

Када је срушен Берлински зид, разбјешњели Нијемци, око 5.000 њих, разорили су зграду Штазија, па су затим опколили и зграду КГБ преко пута. Путин и седморица његових колега затражили су помоћ совјетске армије, али је то одбијено, па је сам Путин изашао пред масу и поручио:

-Ово је совјетска територија и ви сте на граници. Пуцаћу у сваког ко је пређе. Ја сам официр и имам пиштољ са 12 метака. Један сам оставио за себе, другачије не могу-.

То их је умирило, а неколико дана касније повучен је у Русију. У вријеме августовског пуча против Михаила Горбачова 1991. напустио је КГБ с чином пуковника. Шпијунску каријеру је одмах замијенио политичком, а муњевит успон до Кремља започео је у администрацији некадашњег професора и градоначелника Лењинграда Анатолија Собчака. Када је његов ментор изгубио изборе 1996, Путин је прешао у Москву и постао дио тима предсједника Бориса Јељцина, а већ 1998. нашао се на челу ФСБ, насљедника некадашњег КГБ.

Обнова државе

Јељцин је Путина поставио за премијера Русије 9. августа 1999. године, а 31. децембра и за предсједника.

-Двије-три недеље пред Нову годину Борис Николајевич ме је позвао у кабинет и рекао да је донио одлуку да оде и да ја морам да вршим дужност предсједника. Сједио сам и ћутао, а онда му рекао да је то тежак живот и да нисам сигуран да желим такву судбину. -И ја сам имао друге планове, али судбина је тако одредила. Мислим да је и ваша судбина таква да морате да доносите одлуке, сигуран сам да ћете успети- рекао ми је- испричао је Путин.

Неколико мјесеци касније Путин је побиједио на предсједничким изборима и започео обнову земље – за осам година БДП и куповна моћ скочили су за 72 одсто, а Русија је поново стекла војну моћ и међународни углед. Наравно, све то је имало цијену, па је Владимир Путин постао дежурна бабарога за Запад, гдје га оптужују за све – од тровања људи по улицама, преко организације демонстрација у Француској и Њемачкој, до избора америчког предсједника.

Путин је био на позицијама предсједника од 2000. до 2008. и поново од 2012, док је функцију премијера поново обављао од 2008. до 2012, када је шеф Кремља био његов најближи сарадник и такође Собчаков пулен Дмитриј Медведев.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци Путин: Познати извршиоци, сада треба сазнати ко су налогодавци
Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО) Пјешачио до Москве да уживо види Путина, сада кренуо на Олимпијске игре у Париз (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 49m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    14h 47m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 13m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 28m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    1h 51m
    1