„Златна анима“ Нaродном позоришту "Tоша Jовановић" из Зрењанина

30.09.2022. 15:05
0
ИЗВОР: katera.news

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“ затворен је данас у Источном Новом Сарајеву перформансом који су извели ученици основних школа "Свети Сава" и "Петар Петровић Негош".

Стручни жири у саставу предсједника проф. Боња Лунгова из Бугарске,  музичког педагога Младена Јанковића и Небојше  Јовановића из Србије, донијели су једногласну одлуку да „Златну аниму“ за најбољу представу на овогодишњем фестивалу додијеле представи „Дјечак и мјесецНародног позоришта Тоша Јовановић – Луткарска сцена Зрењанин.

Позориште „Кључ“ из Израела добитник је  награде за оригиналну музику, a Дикла Кат, глумица овог позоришта, истакла је да њихова представа „Када је све било зелено“ говори о балансу између живота и људи.

- Овом  представом желимо да искажемо и то како је важно живјети у заједници и имати животни баланс са природом - рекла је Дикла.

Награда поетика луткарства – Војислав Вујановић додјељена је представи „Поклон воденог змаја“, Позоришта Тулвски из Естоније.

Валентина Фурова, директорица овог позоришта, истакла је да су представу режирали студенти као и саме лутке.

- Јако је похвално што су баш студенти имали прилику да режирају представу и учествују на фестивалу као што је овај –  рекла је она, истичући да су почаствовани што су имали прилику упознати тако топле људе.

Александра Митрић Штифанић, извршни продуцент фестивала, говорила је о значају  и радионицама током фестивала.

- На мастер класу импровизоване лутке“, проф. др Константин Каракостов и Боњо Лунгов ученицима из ОШ „Свети Сава“ и ОШ „Петар Петровић Његош“ показали су колико се преданошћу може направити много , те колико луткарство младима пружа да постану и креативнији - нагасила је Штифанић.

Слика

Фото: katera.news

Награда за најбољу режију додијељена је Вјери Видов за представу "Дјечак и мјесец", уз образложење да је редитељ кроз одличан рад са глумцима извела идеју на једноставан али посебан начин, што је дотакло дјечију душу.

Награда за најбољу колективну анимацију лутака и глумачку игру припала је ансамблу представе "Свињар" Државног луткарског позоришта "Сливен", Бугарска, јер је жири оцијенио да су глумци одлично савладали систем лутака који је предложен од креатора лутака, сваки гест је био прецизан, са пуно маште и доприноси жанру представе.

Награду за анимацију и глуму подијелили су Предраг Грујић за улоге Вука и мјесеца у представи "Дјечак и мјесец", Ђорђе Кадијевић за улогу Малог сина у представи "Бајка о зачараној љепотици", Александар Бланич за улоге Кокана, ТВ водитеља и сниматеља у представи "Јунак у трегерима", Драгана Илић за улоге Каје, главе сокола и Коко новинарке у представи "Јунак у трегерима", Ђорђе Јанковић за улоге крила сокола, доктор пјевац и Коко оркестар у представи "Јунак у трегерима", те Јаница Халачева за улогу Принцезе у представи "Свињар".

Благовести Василевој из Народног позоришта "Тоша Јовановић", Луткарска сцена Зрењанин припала је награда за најбољу креацију лутака у представи "Дјечак и мјесец", док је награда за најбоље естетско и техничко рјешење лутака додијељена Наталији Гочевој за представу "Свињар", Државног луткарског позоришта "Сливен", Бугарска.

Награда за најбољу сценографију и костиме припала је Наталији Гочевој за представу "Свињар", награда за оригиналну музику Џонију Талу за музику у представи "Када је све било зелено", Позоришта "Кључ" из Тел Авива. Награда за оригиналну идеју "Луткобаз - Марко Ковачевић" додијељена је представи "Када је све било зелено".

Жири је награду за најлутковитију представу "Камена рука - Хенрик Јурковски", додијелила представи "Бајка о зачараној љепотици", Позоришта лутака "Пинокио" из Београда, а награда "Магија луткарства - Радослав Лазић" отишла је у руке глумаца Позоришта младих из Сарајева за представу "Оловни војник".

На овогодишњем "Лут фесту", који је трајао од 26. до 30. септембра, учествовала су позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

Коментари 0
Повезане вијести
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву Данас хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    22h 18m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 11m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    11h 35m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    7h 4m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    9h 56m
    0