„Zlatna anima“ Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" iz Zrenjanina

30.09.2022. 15:05
0
IZVOR: katera.news

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ zatvoren je danas u Istočnom Novom Sarajevu performansom koji su izveli učenici osnovnih škola "Sveti Sava" i "Petar Petrović Negoš".

Stručni žiri u sastavu predsjednika prof. Bonja Lungova iz Bugarske,  muzičkog pedagoga Mladena Jankovića i Nebojše  Jovanovića iz Srbije, donijeli su jednoglasnu odluku da „Zlatnu animu“ za najbolju predstavu na ovogodišnjem festivalu dodijele predstavi „Dječak i mjesecNarodnog pozorišta Toša Jovanović – Lutkarska scena Zrenjanin.

Pozorište „Ključ“ iz Izraela dobitnik je  nagrade za originalnu muziku, a Dikla Kat, glumica ovog pozorišta, istakla je da njihova predstava „Kada je sve bilo zeleno“ govori o balansu između života i ljudi.

- Ovom  predstavom želimo da iskažemo i to kako je važno živjeti u zajednici i imati životni balans sa prirodom - rekla je Dikla.

Nagrada poetika lutkarstva – Vojislav Vujanović dodjeljena je predstavi „Poklon vodenog zmaja“, Pozorišta Tulvski iz Estonije.

Valentina Furova, direktorica ovog pozorišta, istakla je da su predstavu režirali studenti kao i same lutke.

- Jako je pohvalno što su baš studenti imali priliku da režiraju predstavu i učestvuju na festivalu kao što je ovaj –  rekla je ona, ističući da su počastvovani što su imali priliku upoznati tako tople ljude.

Aleksandra Mitrić Štifanić, izvršni producent festivala, govorila je o značaju  i radionicama tokom festivala.

- Na master klasu improvizovane lutke“, prof. dr Konstantin Karakostov i Bonjo Lungov učenicima iz OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Petar Petrović Njegoš“ pokazali su koliko se predanošću može napraviti mnogo , te koliko lutkarstvo mladima pruža da postanu i kreativniji - nagasila je Štifanić.

Slika

Foto: katera.news

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Vjeri Vidov za predstavu "Dječak i mjesec", uz obrazloženje da je reditelj kroz odličan rad sa glumcima izvela ideju na jednostavan ali poseban način, što je dotaklo dječiju dušu.

Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka i glumačku igru pripala je ansamblu predstave "Svinjar" Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven", Bugarska, jer je žiri ocijenio da su glumci odlično savladali sistem lutaka koji je predložen od kreatora lutaka, svaki gest je bio precizan, sa puno mašte i doprinosi žanru predstave.

Nagradu za animaciju i glumu podijelili su Predrag Grujić za uloge Vuka i mjeseca u predstavi "Dječak i mjesec", Đorđe Kadijević za ulogu Malog sina u predstavi "Bajka o začaranoj ljepotici", Aleksandar Blanič za uloge Kokana, TV voditelja i snimatelja u predstavi "Junak u tregerima", Dragana Ilić za uloge Kaje, glave sokola i Koko novinarke u predstavi "Junak u tregerima", Đorđe Janković za uloge krila sokola, doktor pjevac i Koko orkestar u predstavi "Junak u tregerima", te Janica Halačeva za ulogu Princeze u predstavi "Svinjar".

Blagovesti Vasilevoj iz Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", Lutkarska scena Zrenjanin pripala je nagrada za najbolju kreaciju lutaka u predstavi "Dječak i mjesec", dok je nagrada za najbolje estetsko i tehničko rješenje lutaka dodijeljena Nataliji Gočevoj za predstavu "Svinjar", Državnog lutkarskog pozorišta "Sliven", Bugarska.

Nagrada za najbolju scenografiju i kostime pripala je Nataliji Gočevoj za predstavu "Svinjar", nagrada za originalnu muziku Džoniju Talu za muziku u predstavi "Kada je sve bilo zeleno", Pozorišta "Ključ" iz Tel Aviva. Nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz - Marko Kovačević" dodijeljena je predstavi "Kada je sve bilo zeleno".

Žiri je nagradu za najlutkovitiju predstavu "Kamena ruka - Henrik Jurkovski", dodijelila predstavi "Bajka o začaranoj ljepotici", Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, a nagrada "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić" otišla je u ruke glumaca Pozorišta mladih iz Sarajeva za predstavu "Olovni vojnik".

Na ovogodišnjem "Lut festu", koji je trajao od 26. do 30. septembra, učestvovala su pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

Komentari 0
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    13h 17m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    12h 12m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    7h 0m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    8h 6m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    16h 34m
    0