"Златни септембар", мјесец подизања свијести о дјеци обољелој од рака (ФОТО)

20.09.2023. 10:21
0
ИЗВОР: katera.news

Постоје многе борбе у животу, али постоје и борбе за живот. Оне су тешке, неизвјесне и исцрпљујуће, а борци су мали људи и њихови најближи. Умјесто у срећно и безбрижно дјетињство, ове мале људе је тешка и опасна болест натјерала у борбу.

Како је бити болестан, како се живи са тим сазнањем, колико је тешко родитељима чија су дјеца обољела, колико храбри морају бити и колико вјеровати, али и како је то кад се болест побиједи знају они чија је то свакодневица.

Мјесец септембар је увијек у знаку дјетета, али „Златни септембар“ је у знаку дјеце која су обољела од малигних болести.

О „Златном септембу“, мјесецу подизања свијести о дјеци обољелој од рака, за наш портал је говорио Милан Берић, предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бањалука.

У Републици Српској сваке године око 30-оро дјеце оболи од рака, а ово удружење податке добија са дјечијег Одјељењa хемато-онкологије Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањој Луци.

Берић је истакао да се „Златни септембар“ глобално обиљежава као мјесец подизања свијести о раку код дјеце, те да Удружење „Искра“ сваке године обиљежава овај мјесец низом активности.

- Обиљежавање смо почели 2. септембра у Бањалуци хуманитарним турниром који су организовали бивши фудбалери – ветерани за наше удружење, а сав новац од продаје карата и дресова познатих фудбалера уплаћен је на рачун „Искре“. Сутрадан смо у Добоју дијелили летке, наше билтене и златне машнице, те грађане упознали са значајем раног откривања рака у дјечијој доби. Потом је таква акција услиједила и у Сокоцу и Бањалуци. У родитељској кући у Бањалуци смо организовали и низ ликовних, креативних радионица. Деветог септембра смо, заједно са младицама, дијелили промо-материјал и грађане упознавали са значајем раног откривања рака код дјеце – навео је Берић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Исто вече, наставља он, Градска управа и Бански двор у Бањалуци су били освијетљени златном бојом.

Златна боја је боја снаге, храбрости и истрајности и боја је наших малих - великих хероја, а златна трака симбол подршке дјеци обољелој од рака и њиховим родитељима.

- Удружење је од свог оснивања 2014. године кренуло у кампању подизања свијести јавности о овом проблему. Кроз нашу родитељску кућу је до сада је прошло око 200 дјеце са родитељима, пратиоцима. Њима много значи подршка, а додатну снагу им даје то што не морају да буду на одјељењу. У родитељској кући постоји читав тим стручног особља који на најбољи начин брине о обољелој дјеци, али и њиховим родитељима. Дјеца тамо нису стигматизована, иду у основну школу и не осјећају се издвојено од својих вршњака – објаснио је Берић.

Како истиче, подршку, поред стручног особља, имају и од оних који су се борили са истом болешћу.

Наш саговорник истиче да је веома важна и подршка друштвене заједнице и институција Републике Српске, иако признаје, на почетку није било лако.

- На почетку није било лако. Четвртог новембра 2014. године смо основали удружење, и од првог дана смо гласно говорили и настојали да подигнемо свијест о свим проблемима са којима се сусрећу дјеца обољела од карцинома, али и њихови родитељи. Имали смо срећу да се наш глас чуо и да је организовано донаторско вече, под покровитељством предсједника Републике Српске, господина Милорада Додика, на којем су се прикупљала средства за реализацију пројекта наше родитељске куће – рекао је он.

Према његовим ријечима, за све ове године постојања удружења и родитељске куће, направљени су велики помаци, а један од најважнијих је усвојање закон по којем родитељи који се брину о обољелој дјеци, током боловања примају стоодстотну плату и могу бити са дјететом сво вријеме лијечења, без ограничења.

За крај разговора Берић је најавио и отварање канцеларије у Источном Сарајеву, те навео да Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" није само бањалучко, него цијеле Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 46m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    12h 17m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    10h 0m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 52m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    2h 7m
    0