"Zlatni septembar", mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka (FOTO)

20.09.2023. 10:21
0
IZVOR: katera.news

Postoje mnoge borbe u životu, ali postoje i borbe za život. One su teške, neizvjesne i iscrpljujuće, a borci su mali ljudi i njihovi najbliži. Umjesto u srećno i bezbrižno djetinjstvo, ove male ljude je teška i opasna bolest natjerala u borbu.

Kako je biti bolestan, kako se živi sa tim saznanjem, koliko je teško roditeljima čija su djeca oboljela, koliko hrabri moraju biti i koliko vjerovati, ali i kako je to kad se bolest pobijedi znaju oni čija je to svakodnevica.

Mjesec septembar je uvijek u znaku djeteta, ali „Zlatni septembar“ je u znaku djece koja su oboljela od malignih bolesti.

O „Zlatnom septembu“, mjesecu podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka, za naš portal je govorio Milan Berić, predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Banjaluka.

U Republici Srpskoj svake godine oko 30-oro djece oboli od raka, a ovo udruženje podatke dobija sa dječijeg Odjeljenja hemato-onkologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjoj Luci.

Berić je istakao da se „Zlatni septembar“ globalno obilježava kao mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, te da Udruženje „Iskra“ svake godine obilježava ovaj mjesec nizom aktivnosti.

- Obilježavanje smo počeli 2. septembra u Banjaluci humanitarnim turnirom koji su organizovali bivši fudbaleri – veterani za naše udruženje, a sav novac od prodaje karata i dresova poznatih fudbalera uplaćen je na račun „Iskre“. Sutradan smo u Doboju dijelili letke, naše biltene i zlatne mašnice, te građane upoznali sa značajem ranog otkrivanja raka u dječijoj dobi. Potom je takva akcija uslijedila i u Sokocu i Banjaluci. U roditeljskoj kući u Banjaluci smo organizovali i niz likovnih, kreativnih radionica. Devetog septembra smo, zajedno sa mladicama, dijelili promo-materijal i građane upoznavali sa značajem ranog otkrivanja raka kod djece – naveo je Berić.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Isto veče, nastavlja on, Gradska uprava i Banski dvor u Banjaluci su bili osvijetljeni zlatnom bojom.

Zlatna boja je boja snage, hrabrosti i istrajnosti i boja je naših malih - velikih heroja, a zlatna traka simbol podrške djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima.

- Udruženje je od svog osnivanja 2014. godine krenulo u kampanju podizanja svijesti javnosti o ovom problemu. Kroz našu roditeljsku kuću je do sada je prošlo oko 200 djece sa roditeljima, pratiocima. Njima mnogo znači podrška, a dodatnu snagu im daje to što ne moraju da budu na odjeljenju. U roditeljskoj kući postoji čitav tim stručnog osoblja koji na najbolji način brine o oboljeloj djeci, ali i njihovim roditeljima. Djeca tamo nisu stigmatizovana, idu u osnovnu školu i ne osjećaju se izdvojeno od svojih vršnjaka – objasnio je Berić.

Kako ističe, podršku, pored stručnog osoblja, imaju i od onih koji su se borili sa istom bolešću.

Naš sagovornik ističe da je veoma važna i podrška društvene zajednice i institucija Republike Srpske, iako priznaje, na početku nije bilo lako.

- Na početku nije bilo lako. Četvrtog novembra 2014. godine smo osnovali udruženje, i od prvog dana smo glasno govorili i nastojali da podignemo svijest o svim problemima sa kojima se susreću djeca oboljela od karcinoma, ali i njihovi roditelji. Imali smo sreću da se naš glas čuo i da je organizovano donatorsko veče, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, gospodina Milorada Dodika, na kojem su se prikupljala sredstva za realizaciju projekta naše roditeljske kuće – rekao je on.

Prema njegovim riječima, za sve ove godine postojanja udruženja i roditeljske kuće, napravljeni su veliki pomaci, a jedan od najvažnijih je usvojanje zakon po kojem roditelji koji se brinu o oboljeloj djeci, tokom bolovanja primaju stoodstotnu platu i mogu biti sa djetetom svo vrijeme liječenja, bez ograničenja.

Za kraj razgovora Berić je najavio i otvaranje kancelarije u Istočnom Sarajevu, te naveo da Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" nije samo banjalučko, nego cijele Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Neradni dan u Srpskoj Neradni dan u Srpskoj
Sutra neradni dan Sutra neradni dan
Najčitanije
  • Najavljeni prekidi električne energije
    2h 7m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    14h 43m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    22h 14m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    21h 32m
    0
  • Proba Izraela na Eurosongu: Podigli palestinsku kefiju pa izbačeni iz arene
    12h 57m
    0