Злоупотреба имена патријарха на лажним налозима на мрежама

30.01.2024. 18:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Информативна служба Српске православне цркве /СПЦ/ саопштила је да на медијским платформама "Фејсбук", "Инстаграм", "Икс" постоји више налога преко којих се одређена лица, неовлаштеним коришћењем званичних обиљежја СПЦ, лажно представљају и врше преваре.

Из СПЦ истичу да је најчешће ријеч о кривичним дјелима којима се ради наношења штете СПЦ злоупотребљава име њеног поглавара, Његове светости патријарха српског Порфирија.

- Постоје и злоупотребе назива и медијских садржаја црквених службених и јавних гласила. Тако без знања и одобрења, односно благослова, било кога у Српској патријаршији на медијској платформи `Икс` дуже постоји налог `Црквени гласник` /@ЦрквениГласник/ који има јасну намеру да се представи као службени лист СПЦ - наводе из Цркве.

На истој медијској платформи постоји и лажни налог новина Српске патријаршије "Православље" /@ПравослављеСПЦ/.

Из СПЦ истичу да ниједан званични орган нити лице у СПЦ не зна ко је и са каквим крајњим циљем покренуо и уређује односне лажне налоге.

У саопштењу се подсјећа да Информативна служба СПЦ води и уређује званичне налоге патријарха Порфирија на медијским платформама "Фејсбук" и "Инстаграм", као и да је недавно отворила свој званични налог на платформи "Икс" /@Инфослузбаспц/.

Новине Српске патријаршије "Православље", осим штампаног издања, тренутно имају само званичну интернет презентацију /православље.спц.рс/, док службени лист "Гласник" излази само у штампаном издању.

- Српска православна црква ће пред надлежним институцијама предузети потребне мере с циљем спречавања ширења лажних информација и представљања - истиче се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 36m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 31m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 20m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 42m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 57m
    0