Zloupotreba imena patrijarha na lažnim nalozima na mrežama

30.01.2024. 18:00
0
IZVOR: srna.rs

Informativna služba Srpske pravoslavne crkve /SPC/ saopštila je da na medijskim platformama "Fejsbuk", "Instagram", "Iks" postoji više naloga preko kojih se određena lica, neovlaštenim korišćenjem zvaničnih obilježja SPC, lažno predstavljaju i vrše prevare.

Iz SPC ističu da je najčešće riječ o krivičnim djelima kojima se radi nanošenja štete SPC zloupotrebljava ime njenog poglavara, Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

- Postoje i zloupotrebe naziva i medijskih sadržaja crkvenih službenih i javnih glasila. Tako bez znanja i odobrenja, odnosno blagoslova, bilo koga u Srpskoj patrijaršiji na medijskoj platformi `Iks` duže postoji nalog `Crkveni glasnik` /@CrkveniGlasnik/ koji ima jasnu nameru da se predstavi kao službeni list SPC - navode iz Crkve.

Na istoj medijskoj platformi postoji i lažni nalog novina Srpske patrijaršije "Pravoslavlje" /@PravoslavljeSPC/.

Iz SPC ističu da nijedan zvanični organ niti lice u SPC ne zna ko je i sa kakvim krajnjim ciljem pokrenuo i uređuje odnosne lažne naloge.

U saopštenju se podsjeća da Informativna služba SPC vodi i uređuje zvanične naloge patrijarha Porfirija na medijskim platformama "Fejsbuk" i "Instagram", kao i da je nedavno otvorila svoj zvanični nalog na platformi "Iks" /@Infosluzbaspc/.

Novine Srpske patrijaršije "Pravoslavlje", osim štampanog izdanja, trenutno imaju samo zvaničnu internet prezentaciju /pravoslavlje.spc.rs/, dok službeni list "Glasnik" izlazi samo u štampanom izdanju.

- Srpska pravoslavna crkva će pred nadležnim institucijama preduzeti potrebne mere s ciljem sprečavanja širenja lažnih informacija i predstavljanja - ističe se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život
Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 41m
    5
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 22m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 21m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 33m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 27m
    0