Знакови дехидратације које не смијете да игноришете

29.07.2023. 19:57
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Недовољан унос воде може довести до дехидратације, стања у којем тијело нема довољно течности да правилно обавља своје функције. У наставку ћемо видјети колико то воде треба да пијете дневно и који су знакови дехидрације које не бисте требали да занемарите.

Др Џон Смит, водећи стручњак за хидратацију и дехидрацију, спровео је истраживање на великом узорку испитаника како би одредио оптималан унос воде током дана. Његова студија обухватила је 1.000 испитаника различите старости и животног стила. Резултати су показали да просјечна особа треба да конзумира око 2-3 литре воде дневно како би одржала хидратацију на оптималном нивоу.

Ово су знакови дехидрације:

1. Сува уста и жеђ

Сува уста и стална жеђ могу бити први знаци дехидратације. Ваше тијело вам шаље сигнале да вам је потребно више течности да бисте надокнадили губитак воде.

2. Тамни урин

Ако примјетите да вам је урин тамније боје него обично, то може указивати на недовољан унос течности. Свијетао и провидан урин је знак добре хидратације.

3. Умор и слабост

Недовољна хидратација може довести до умора, недостатка енергије и општег осјећаја слабости. Тијело неће правилно функционисати без довољне количине воде.

4. Вртоглавица и главобоља

Дехидрација може изазвати вртоглавицу и главобољу. Недовољна количина течности утиче на проток крви и кисеоника до мозга, што резултира овим симптомима.

5. Смањена концентрација и лоша меморија

Недовољна хидратација може негативно утицати на когнитивне функције, као што су концентрација и памћење. Осјећаћете се мање фокусирано и биће вам теже да се сјетите информација.

- Да бисте обезбиједили адекватан унос воде, поставите себи неке смијернице. Увијек носите флашу са собом и пијте током дана, чак и ако нисте жедни. Пазите на исхрану и конзумирајте храну која садржи висок удио воде, као што су воће и поврће. Такође, обратите пажњу на спољашње услове, попут високих температура и физичке активности, јер ће вам у овим ситуацијама бити потребно још више течности - закључио је доктор, пише "24седам".

Коментари 0
Повезане вијести
Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
Погледајте колико је БиХ увезла воде Погледајте колико је БиХ увезла воде
Нови удар на новчанике: Стижу ли нам већи рачуни за воду Нови удар на новчанике: Стижу ли нам већи рачуни за воду
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 50m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 45m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 56m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 11m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 4m
    0