Знамо ли како превенирати насиље и његове посљедице у дигиталном окружењу?

13.05.2024. 14:55
0
ИЗВОР: katera.news

Компанија м:тел је ову годину посветила борби за сигурније онлине окружење и у сарадњи са Уницефом у БиХ и Плавим телефоном покренула друштвено одговорну кампању под називом „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“. Кроз серију стручних и едукативних разговора циљ је освијестити цјелокупно друштво, али првенствено родитеље, о проблемима с којима се дјеца и млади суочавају на интернету те понудити конкретне савјете како их и ријешити.

Према истраживањима - 50% дјеце је доживјело непријатности на интернету

Из Плавог телефона, једине савјетодавне линије за дјецу и младе која је активна на подручју цијеле БиХ, кажу да се 35 одсто савјетодавних разговора односи на дјецу и младе која се јављају због проблема из области менталног здравља као што су анксиозност, депресија, суицид, самоповређивање! Упоређујући ове податке с подацима у претходним годинама, примјетан је изразит скок у порасту ових врста стања.

Зашто је то тако? Колико је у овом постотку оних чији су проблеми узроковани неком врстом злостављања на интернету?  Колики год да је удио, довољно је велик да би се о томе говорило, едуковало и чинило активности како би се тај број смањио.

Комуникација и повјерење су кључни у односу родитељ – дијете

Прва панел-дискусија на тему „Насиље у дигиталном окружењу – како се заштитити“ у оквиру друштвено одговорне кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“ одржана је у Сарајеву, а снимак овог стручног разговора можете погледати на YоуТубе каналу компаније м:тел.

 О превенцији насиља и негативним посљедицама на панел-дискусији у Тузли

 Након Сарајева, панел-дискусија с овом важном темом, биће одржана и у Тузли – 16. маја 2024. године, у просторијама Атељеа Исмет Мујезиновић, с почетком у 13 часова.

На панелу ће и овог пута говорити људи који се у оквиру свог посла свакодневно сусрећу са узроцима, али и посљедицама које на младе људе може оставити било која врста насиља у онлине свијету - социјални педагог др Лејла Куралић-Ћишић, психолог и савјетница на Плавом телефону Маја Ковачевић, инспектор из Одсјека за сексуалне деликте, малољетничку делинквенцију и насиље у породици МУП-а Тузланског кантона Елмин Хусановић и директорка организације „World Vision” у БиХ Драгана Булић.

Придружите се овом догађају, информишите се и будите активни учесник у едукацији наших младих о безбједности у онлине простору. 

Коментари 0
Повезане вијести
Пред читаоцима нови број "м:агазина" Пред читаоцима нови број "м:агазина"
Триван: Здравије друштво нам је важније од профита Триван: Здравије друштво нам је важније од профита
Уживај у љету са телефоном из нове м:тел понуде Уживај у љету са телефоном из нове м:тел понуде
Најчитаније
 • Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
  23h 51m
  0
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  1h 41m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  20h 59m
  1
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  22h 17m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  14h 34m
  2