Знамо ли како превенирати насиље и његове посљедице у дигиталном окружењу?

13.05.2024. 14:55
0
ИЗВОР: katera.news

Компанија м:тел је ову годину посветила борби за сигурније онлине окружење и у сарадњи са Уницефом у БиХ и Плавим телефоном покренула друштвено одговорну кампању под називом „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“. Кроз серију стручних и едукативних разговора циљ је освијестити цјелокупно друштво, али првенствено родитеље, о проблемима с којима се дјеца и млади суочавају на интернету те понудити конкретне савјете како их и ријешити.

Према истраживањима - 50% дјеце је доживјело непријатности на интернету

Из Плавог телефона, једине савјетодавне линије за дјецу и младе која је активна на подручју цијеле БиХ, кажу да се 35 одсто савјетодавних разговора односи на дјецу и младе која се јављају због проблема из области менталног здравља као што су анксиозност, депресија, суицид, самоповређивање! Упоређујући ове податке с подацима у претходним годинама, примјетан је изразит скок у порасту ових врста стања.

Зашто је то тако? Колико је у овом постотку оних чији су проблеми узроковани неком врстом злостављања на интернету?  Колики год да је удио, довољно је велик да би се о томе говорило, едуковало и чинило активности како би се тај број смањио.

Комуникација и повјерење су кључни у односу родитељ – дијете

Прва панел-дискусија на тему „Насиље у дигиталном окружењу – како се заштитити“ у оквиру друштвено одговорне кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“ одржана је у Сарајеву, а снимак овог стручног разговора можете погледати на YоуТубе каналу компаније м:тел.

 О превенцији насиља и негативним посљедицама на панел-дискусији у Тузли

 Након Сарајева, панел-дискусија с овом важном темом, биће одржана и у Тузли – 16. маја 2024. године, у просторијама Атељеа Исмет Мујезиновић, с почетком у 13 часова.

На панелу ће и овог пута говорити људи који се у оквиру свог посла свакодневно сусрећу са узроцима, али и посљедицама које на младе људе може оставити било која врста насиља у онлине свијету - социјални педагог др Лејла Куралић-Ћишић, психолог и савјетница на Плавом телефону Маја Ковачевић, инспектор из Одсјека за сексуалне деликте, малољетничку делинквенцију и насиље у породици МУП-а Тузланског кантона Елмин Хусановић и директорка организације „World Vision” у БиХ Драгана Булић.

Придружите се овом догађају, информишите се и будите активни учесник у едукацији наших младих о безбједности у онлине простору. 

Коментари 0
Повезане вијести
Уз м:тел Сигуран НЕТ будите безбједни гдје год да сурфујете Уз м:тел Сигуран НЕТ будите безбједни гдје год да сурфујете
Сваки детаљ Олимпијских игара пратите на 7 додатних Еуроспорт канала у оквиру м:тел ИПТВ Сваки детаљ Олимпијских игара пратите на 7 додатних Еуроспорт канала у оквиру м:тел ИПТВ
Поклон од 100 ГБ нета уз савршено повезане м:тел услуге Поклон од 100 ГБ нета уз савршено повезане м:тел услуге
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 6m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 5m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 41m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 2m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 45m
    9