Зова – биљка за витално и здраво тијело

12.06.2019. 14:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Зова је једна од најдоступнијих биљака на нашим просторима, а има бројна љековита својства. Зова или базга изузетно је љековита јер регулише столицу и прочишћава крв. Осим тога, ова биљка побољшава апетит.

Цвјетови ове биљке су ситни, млијечнобијели, јаког и веома пријатног мириса. Зова ће ојачати ваш имунитет, кости и зглобове, а кожа лица ће вам бити љепша и чистија. Из цвјетића се развијају ситне зелене бобице које зрењем постају сочне, црвено-црне. Сирове бобице имају непријатан укус, али је зато компот сјајан.

Kада се бере

Зова цвјета од маја до јула. Лишће, кора и коријен сакупљају се у прољеће, цвијет у јуну, док се још сасвим не расцвјета, а бобице се беру пред крај љета када потпуно сазру. Спољашњи, сиви слој биљке се баца, а користи се само унутрашњи, зелени дио. Након брања цвјетови се нижу на конопац или стављају на папир и чувају на топлом мјесту да би се што прије осушили и сачували жутобијелу боју. Ако цвијет промијени боју, потамни и постане смеђ, треба га бацити.

Шта садржи

Цвјетови зове богати су етеричним уљима у којем има флавоноида, гликозида, хлорогенске киселине, танина и пектина, док плод садржи гликозиде, танине, мало етеричног уља, шећер, воћне киселине и витамин Ц. Сви дијелови биљке богати су гвожђем, натријумом и калијумом. Чај од зове сјајан је против грознице јер стимулише рад знојних жлијезда, нарочито када се комбинује с липом. Осим тога, чај од зове подстиче лучење мокраће, лијечи неуралгију и ишијас, а уколико му се додају камилица, липа и кора врбе, ублажава симптоме грипа, упале горњих дисајних путева и реуме. Зова се користи и у кулинарству. Од цвјетова се најчешће праве колачићи, а могу да се прже у уљу или на маслацу уваљани у тијесто за палачинке.

Сок од зове

Сок од зове је и одлично освјежење у врелим љетним данима. За припрему сока од зове потребно вам је 20 цвјетова зове, литар воде, сок од једног лимуна и 800 грама шећера.

У литар воде потопите 20 цвјетова свјеже зове и оставите да одстоји 24 сата на тамном и хладном мјесту. Након тога проциједите, додајте 800 грама шећера и сок од једног лимуна и оставите да одстоји још 24 сата повремено мијешајући како би се шећер растопио. Након тога сок проциједите кроз дуплу газу и сипајте у боце. Овај сок се пије разријеђен с водом, а за припрему можете користити и минералну воду.

Коментари 0
Повезане вијести
Посна сатараш пица Посна сатараш пица
Посни роштиљ од кромпира Посни роштиљ од кромпира
Посна тортиља са туњевином и поврћем Посна тортиља са туњевином и поврћем
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 57m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 30m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 11m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 11m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 1m
    0