Зворник: Обиљежено 28 година од формирања Зворничке бригаде

05.06.2020. 13:59
0
ИЗВОР: infobirac.net

У Зворнику је данас обиљежено 28 година од формирања Зворничке бригаде, која је часно и херојски стала у одбрану српског народа на простору Зворника и Републике Српске, а тим поводом служен је помен, прислужене свијеће и положени вијенци на Споменик за 1.080 погинулих бораца.

Бивши командант ове бригаде генерал Винко Пандуревић рекао је да је ово дан и прилика када се треба присјетити свих палих сабораца, свих оних који су својим животима бранили и одбранили Републику Српску, те на одређен начин сагледати прошлост и видјети како се најбоље може актуелизовати у данашње вријеме.

- Ово је вријеме када, између осталог, треба да се боримо против искривљавања и скрнављења наше ближе и даље историје. Свједоци смо како се скрнаве догађаји из наше историје, односно из периода Другог свјетског рата, гдје су Срби били највећи страдалници - рекао је генерал Пандуревић.

Према његовим ријечима, данас је прилика да се каже права истина из деведесетих година, да се каже да је српски народ у том периоду створио услове да обезбиједи своју територијалну, културну и, прије свега, политичку аутономију, те и у одређеном смислу и државотворну аутономију.

Пандуревић је додао да начин борбе за очување Републике Српске, за њен опстанак у оквирима дејтонске БиХ, треба да се води другим мирнодобским средствима, али са једнаком одлучношћу и храброшћу као у току рата деведесетих година.

- Морамо бити свјесни да имамо Републику Српску, али и чињенице да је она омеђена границама унутар граница БиХ - рекао је генерал Пандуревић и нагласио да је Република Српска гарант мира, безбједности и слободе свих њених грађана.

Слика

Генерал Пандуревић је истакао да се не смије дозволити да у вријеме када постоји велика политичка поларзација унутар друштва Република Српска буде, на неки начин, послужење борбе за власт.

- Не смије ни опозиција, а ни власт, да се, ради уских политичких, страначких и личних интереса, боре за Републику Српску, него да на исти начин одају дужно поштовање палим борцима за слободу Српске и њеног народа, да се боре на исти начин да Република Српска свима буде приоритет свих приоритета - рекао је генерал Пандуревић.

Он је захвалио свим борцима Зворничке бригаде, и онима који су пали, и оним који су данас овдје, што су својом храброшћу и одлучношчу успјели, руководећи се основним идеалом, а то је идеал слободе и правде, да са својим чврстим политичким руководством допринесу стварању Републике Српске.

- Сада је на свима нама велики задатак да створену Републику Српску сачувамо, одбранимо и да је унаприједимо као социо-економско напредно друштво, те да сваког дана буде напреднија - додао је генерал Пандуревић.

Бивши командант Зворничке бригаде рекао је и да Борачка организација не посматра свој статус искључиво из уских појединачних интереса, него ширих глобалних интереса Републике Српске, па ће на тај начин у свему томе наћи и свој интерес.

Предсједник Борачке организације града Зворника Лазар Ристић рекао је да се формирање Зворничке бригаде ове године обиљежава са мањим бројем присутних, због епидемије вируса корона.

У току Одбрамбено-отаџбинског рата Зворничка бригада имала је 538 погинулих бораца, 32 нестала и 1.800 рањених, од којих су 1.100 са трајним посљедицама инвалидности.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце на Споменик положиле су породице погинулих бораца, бивши командант генерал Пандуревић, представници Трећег пјешадијског пука Република Српска пука, градске власти, Полицијске управе Зворник и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Улошки устанак Сјећање на Улошки устанак
Данас сунчано и пријатно топло Данас сунчано и пријатно топло
Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    20h 3m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    19h 37m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    18h 43m
    4
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    12h 5m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    21h 4m
    0