На данашњи дан, 14. децембар

14.12.2019. 08:21
0
ИЗВОР: Srna

Данас је субота, 14. децембар, 348. дан 2019. До краја године има 17 дана.

1503. - Рођен француски астролог Мишел де Нотр-Дам, познат као Нострадамус, лични љекар француског краља Шарла Деветог, најпознатији пророк у историји. Написао је књигу "Пророчанства" у којој је, најчешће на загонетан и нејасан начин, прорицао догађаје у будућности.

1546. - Рођен дански астроном Тихо Брахе, који је подигао чувену опсерваторију "Уранијенбург" на острву Хвен и готово двије деценије осматрао планете, посебно Марс. Открио је нову звијезду у сазвјежђу Касиопеје.

1788. - Умро њемачки композитор, чембалиста и диригент Карл Филип Емануел Бах, чије су клавирске сонате претеча класичних, син и ученик Јохана Себастијана Баха. Био је присталица "осјећајног стила", драмског патоса с обиљем украса. Дјела: двадесетак симфонија, око 60 концерата за клавир, камерна музика, сонате за клавир, кантате, црквене композиције.

1799. - Умро амерички државник Џорџ Вашингтон, први предсједник САД, који је у рату за независност од Енглеске од 1775. до 1783. командовао војском колониста. За шефа државе изабран је 1789. и на том положају је остао осам година /два мандата/. Трудио се да успостави ауторитет федерације и уклони разлике између сјеверних и јужних држава. Став према старом савезнику Француској /прогласио је неутралност САД у рату Енглеске и других држава против револуционарне Француске/ и унутрашња политика /приближавање федералистима/ створили су му јаку опозицију у земљи. Из политичког живота се повукао разочаран 1797. и одбио да се трећи пут кандидује за предсједника, упутивши народу опроштајну бесједу.

1900. - Њемачки физичар Макс Планк објавио "квантну теорију", према којој енергија радијације потиче из невидљивих дјелића, кванта, и није континуирана, како се раније мислило.

1911. - Норвешки истраживач Руал Амундсен постао први човјек који је стигао на Јужни пол, претекавши конкурента, енглеског поларног истраживача Роберта Скота, који је на Јужни пол стигао 18. јануара 1912.

1913. - Грчко средоземно острво Крит послије балканских ратова званично постало дио Грчке.

1914 - Колубарска битка вођена је крајем 1914. године на фронту дужем од 200 километара. Представља најважнију битку између Србије и Аустро-Угарске у Првом свјетском рату.Иако је цио свијет очекивао капитулацију Србије, Прва армија којом је командовао генерал Живојин Мишић извела је успјешну противофанзиву против бројније и боље опремљене Аустроугарске војске. Значај битке огледа се у томе што Аустро-Угарска није успјела да уништи Краљевину Србију, па су зато Централне силе морале да се боре на три фронта.

1918. - У Лисабону убијен предсједник Португалије Сидонио Паеш.

1918. - На изборима у Великој Британији жене први пут гласале и омогућено им је да се кандидују за парламент.

1927. - Велика Британија признала независност Ирака.

1935. - Први предсједник Чехословачке Томаш Масарик поднио оставку и на положају шефа државе, четири дана касније, наслиједио га је дотадашњи шеф дипломатије Едуард Бенеш.

1937. - Јапан успоставио марионетску кинеску владу у Пекингу.

1939. - Друштво народа из чланства искључило СССР због агресије на Финску.

1941. - Усташки поглавник Анте Павелић у Другом свјетском рату саопштио да је Независна Држава Хрватска објавила рат САД и Великој Британији.

1950. - Конституисано Друштво за науку и умјетност Црне Горе, претеча Црногорске академије наука и умјетности.

1959. - Архиепископ Макариос Трећи постао први предсједник Кипра.

1960. - Генерална скупштина УН усвојила Декларацију о давању независности земљама под колонијалном управом и тај датум се обиљежава као Дан деколонизације. У Декларацији је записано да су УН "увјерене да постојање колонијализма спречава развој међународне економске сарадње и онемогућава социјални, културни и економски развој зависних народа" и да је колонијализам "супротан идеалима свјетског мира".

1960. - Организација за економску сарадњу и развој /ОЕЦД/ створена потписивањем Париске конвенције, која је ступила на снагу у септембру 1961.

1962. - Прву владу којом су доминирали Африканци у британској колонији Сјеверној Родезији /Замбија/ формирао вођа борбе за независност земље Кенет Каунда.

1974. - Умро амерички новинар Волтер Липман, добитник двије Пулицерове награде за новинарство, који је током 60 година писања стекао углед једног од најбољих свјетских спољнополитичких коментатора. Његову рубрику "Данас и сутра" објављивало је 250 листова у САД и 25 листова у другим земљама. Написао је више публицистичких дјела, укључујући "Јавно мњење".

1981. - Израел анектирао Голанску висораван коју је преотео од Сирије у рату 1967.

1984. - Вашингтон и Хавана потписали први споразум послије 1977, којим је прецизирано да 20.000 Кубанаца годишње може да добије дозволу да се настани у САД.

1989. - Умро руски нуклеарни физичар Андреј Дмитријевич Сахаров, дугогодишњи борац за политичке слободе и људска права и противник режима Леонида Брежњева, добитник Нобелове награде за мир 1975. Творац је совјетске хидрогенске бомбе, али је касније био непомирљиви противник нуклеарног наоружавања.

1989. - Опозициони лидер Патрисио Ајлвин изабран за предсједника Чилеа на првим слободним изборима у тој земљи од 1970. Претходни демократски изабрани шеф државе социјалиста Салвадор Аљенде убијен је у војном пучу 1973, који су инспирисале и потпомогле САД.

1994. - Предсједник Републике Српске Радован Караџић затражио од бившег предсједника САД Џимија Картера да посредује у изналажењу мирољубивог рјешења у грађанском рату у бившој БиХ.

1995. - Шеф југословенске делегације на мировним преговорима у Паризу предсједник Србије Слободан Милошевић, предсједник Хрватске Фрањо Туђман и лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић потписали мировни споразум о Босни и Херцеговини. У својству свједока документ су потписали предсједник САД Бил Клинтон, предсједник Француске Жак Ширак, премијер Русије Виктор Черномирдин, премијер Велике Британије Џон Мејџор, канцелар Њемачке Хелмут Кол и премијер Шпаније Фелипе Гонсалес.

1997. - Новоизабрани предсједник Ирана Мохамед Хатами изјавио да је спреман да обнови дијалог са САД, што је био први такав званичан наговјештај од исламске револуције у тој земљи 1979, када су САД у Ирану задобиле епитет "велики сатана".

2001. - Шефови држава и влада чланица ЕУ донијели одлуку о формирању мултинационалних мировних снага ЕУ ради њиховог упућивања у Авганистан.

2003. - Бивши ирачки предсједник Садам Хусеин ухапшен у свом родном граду Тикриту, чиме се окончао "лов на човјека" који је трајао након пада Багдада у априлу.

2004. - Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник затражио од Хашког трибунала ново суђење након што се из процеса повукао египатски судија Амин ел Махди.

2006. - БиХ, Србија и Црна Гора приступиле Партнерству за мир.

2006. - Трогодишња истрага Скотланд јарда показала да је принцеза Дајана 31. августа 1997. године у Паризу страдала у саобраћајној несрећи и да није ријеч о убиству.

2007. - Лидери ЕУ постигли договор о слању полицијске и цивилне мисије на Косово.

2009. - Међународни представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо одлуку о продужењу мандата страним судијама који раде на предметима ратних злочина - за још три године.

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 26. април На данашњи дан, 26. април
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 4m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 3m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 30m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 22m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 20m
    1