На данашњи дан, 20. фебруар

20.02.2020. 08:12
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је четвртак, 20. фебруар, 51. дан 2020. До краја године има 315 дана.

1507. - Умро италијански сликар Ђентиле Белини, познат по мотивима венецијанских свечаности и процесија. Инсистирао је на прецизности и његова дјела обилују детаљима, али су композиције истовремено веома прегледне.


1790. - Умро аустријски цар Јосиф Други, просвијећени апсолутиста, син царице Марије Терезије и њен савладар од 1765. до 1780. У интересу буржоазије, на коју се ослањао у борби против феудалаца и Римокатоличке цркве, провео је реформе, ослободивши сељаке везаности за земљу и личне зависности од феудалаца, али их је ипак оставио под влашћу властелинског суда. Почео је да опорезује и племство и свештенство, а 1781. је издао "Патент о толеранцији", којим је некатолицима дозволио слободу вјероисповијести и приступ у државну и јавну службу, али је истовремено јачао апсолутизам и проводио германизацију. Реформе су посебно поздравили Срби у Војводини, јер је требало да их у вјерском и грађанском погледу изједначе с римокатолицима. Заплашен Француском револуцијом, поништио је многе реформе, а његов брат и насљедник Леополд Други је све вратио на пређашње стање.

1808. - Рођен француски сликар, графичар и вајар Оноре Домије, највећи карикатуриста 19. вијека. Његове духовите, смјеле и заједљиве карикатуре, које је углавном објављивао у листу "Шаривари", донијеле су му и доста невоља - 1832. је одлежао шест мјесеци у затвору због карикатуре краља Луја Филипа. Израдио је већи број слика социјалног и литерарног сижеа, које карактерише непосредност и сажетост ликовног израза.

1860. - У Новом Саду изашао први број "Данице", најзначајнијег књижевног часописа српског романтизма, који је покренуо и уређивао српски писац Ђорђе Поповић. "Даница" је окупила стотињак српских писаца, укључујући Јакова Игњатовића, Ђуру Јакшића, Јована Јовановића - Змаја, Лазу Костића, Љубомира Ненадовића и одиграла је значајну улогу у буђењу националне свијести и расположења за уједињење територијално расцјепканог српства. Значај часописа је опао кад су га 1866. напустили најбољи сарадници због неслагања с уредником Ђорђем Рајковићем.

1866. - Рођен српски писац Милорад Митровић, аутор лирских пјесама, балада и романси, који је у политичко-сатиричним пјесмама извргао подсмијеху политичке прилике у Србији. Дипломирао је на Правном факултету у Београду и као чиновник је радио у Ужицу, Чачку, Мионици, Смедереву и Књажевцу. Послије преврата 1903. постао је секретар Апелационог суда у Београду. Почео је да пише под утицајем Војислава Илића и прву збирку је објавио 1899. под насловом "Књига љубави". Нарочито су биле популарне његове пјесме "Дон Рамиро", "Папучица", "Сигурна песма". Неке су и компоноване, попут пјесме "Била једном ружа једна". Написао је и фрагменте трагедије "Деспот Лазар Бранковић".

1886. - Рођен мађарски револуционар Бела Кун, вођа Мађарске револуције 1919. Заробљен је у Првом свјетском рату на Источном фронту 1916, а послије Фебруарске револуције у Русији 1917. постао је члан Губернијског комитета Руске социјалдемократске радничке партије у Томску и потом један од руководилаца иностраних одреда Црвене армије. По повратку у Мађарску крајем 1918. је основао Комунистичку партију Мађарске. Кад је у августу 1919. поражена Мађарска Совјетска Република, проглашена у марту 1919, побјегао је у Аустрију гдје је ухапшен, али је пуштен на интервенцију Москве. По повратку у СССР борио се у грађанском рату против снага генерала Петра Николајевича Врангела, потом је био члан Президијума Коминтерне и руководио је Централним комитетом Комунистичке партије Мађарске. Ухапшен је у стаљинистичким чисткама и стријељан 1939.

1904. - Рођен руски државник Алексеј Николајевич Косигин, совјетски премијер послије обарања Никите Хрушчова 1964. до пред смрт 1980. У Црвену армију је ступио 1918. као добровољац, у 15. години, а у вријеме најжешћих стаљинистичких чистки између 1935. и 1938. од предрадника је напредовао до директора текстилне фабрике и градоначелника Лењинграда, послије чега је наставио да се пење ка врху власти. Од 1940. до 1953. био је потпредсједеник Савјета народних комесара, односно Министарског савјета, а 1960. је постао први потпредсједник Министарског савјета СССР.

1908. - Умро писац Симо Матавуљ, члан Српске краљевске академије, један од најистакнутијих представника српског реализма. Писао је богатим и сочним језиком приповијетке из црногорског, далматинског и београдског живота, романе и драме. У дјелима из завичајног приморског живота исказао је велики дар посматрања, живописног сликања средине и људи, с потресним свједочанствима патњи православних Срба у Загори и Далмацији и њиховом опирању агресивним настојањима Римокатоличке цркве да им наметне туђу вјеру. Преводио је француске писце Ги де Мопасана, Емила Золу, Жана Молијера. Дјела: романи "Бакоња фра Брне", "Ускок", збирке приповиједака "Из приморског живота", "С мора и планине", "Београдске приче".

1910. - Убијен предсједник египатске владе Бутрос Гали.

1920. - Умро амерички истраживач и адмирал Роберт Едвин Пири, чија је експедиција у априлу 1909. успјела да прва доспије до Сјеверног пола. Испитао је најсјевернији дио Гренланда, опловио га и 1901. установио да је острво. Дјела: "На Сјевер преко Великог леда", "Најближе полу", "Сјеверни пол", "Тајне поларних путовања".

1924. - Рођен амерички филмски глумац афричког поријекла Сидни Поатје, први црнац добитник награде "Оскар". Филмови: "Пркосни", "Пољски љиљани", "Ивица града", "Бјекство у ланцима", "У врелини ноћи", "Господину с љубављу", "Погоди ко долази на вечеру".

1925. - Рођен амерички филмски режисер Роберт Алтман, који је створио особену синтезу митова и драматуршких клишеа традиционалних америчких филмских жанрова и принципа модерног, превасходно европског филмског израза. Филмови: "Одбројавање", "Коцкар и блудница", "Приватни детектив", "Сви смо ми лопови", "Калифорнијски покер", "Нешвил", "Кратки резови", "Три жене", "Свадба", "Канзас сити".

1938. - Шеф британске дипломатије Ентони Идн поднио оставку због попустљиве политике премијера Невила Чемберлена према њемачком нацистичком диктатору Адолфу Хитлеру.

1962. - САД су у орбиту око Земље лансирале свемирски брод "Меркјури-Атлас 6", у чијој је капсули "Френдшип 7" био Џон Глен, први амерички астронаут.

1975. - Влада кипарских Грка позвала УН да одреде крајњи рок за повлачење с острва 40.000 турских војника, али због стратешког значаја Турске за САД и НАТО пакт то није учињено, нити је Анкара кажњена због агресије и окупације сјеверног дијела Кипра.

1979. - Ерупција индонезијског вулкана "Синира" усмртила 175 људи.

1985. - У Ирској, упркос жестоком противљењу Римокатоличке цркве, легализована продаја контрацептивних средстава.

1986. - У орбиту лансиран први дио совјетске космичке станице "Мир".

1991. - Скупштина Словеније гласала за отцјепљење од Југославије.

1996. - Зетови ирачког предсједника Садама Хусеина - генерал Хусеин Камел Хасан и његов брат Садам Камел вратили се с породицама у Ирак из шестомјесечног избјеглиштва у Јордану. Ирачки предсједник их је помиловао, али су три дана касније - наводно у породичном обрачуну - обојица убијена.

1997. - Влада САД одбила да призна надлежност Свјетске трговинске организације у спору са Европском унијом о трговини са Кубом, којој су Американци једнострано наметнули економске санкције.

2001. - Апелационо вијеће Хашког трибунала потврдило пресуде бошњачким и хрватским функционерима због кршења Женевске конвенције у логору Челебићи: Есад Ланџо осуђен на 15, Хамза Делић на 20, Здравко Муцић на седам година затвора, док је Зејнил Делалић ослобођен свих оптужби.

2004. - Бивши главни тужилац Хашког трибунала Луиз Арбур именована за новог високог комесара УН за људска права.

 

 

 

 
 

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 26. април На данашњи дан, 26. април
На данашњи дан, 25. април На данашњи дан, 25. април
На данашњи дан, 24. април На данашњи дан, 24. април
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 10m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 45m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 44m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 11m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 3m
    0