ПУ ИС: За око 30% смањен укупан број кривичних дјела у октобру

15.11.2019. 14:36
0
ИЗВОР: СРНА

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протекли мјесец текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као задовољавајуће, што и показују резултати рада полицијских службеника у свим областима. Није забиљежена ниједна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицима, јавни ред и мир није нарушен у већем обиму, што би изазвало узнемиреност грађана, као ни једно кривично дјело против живота и тијела, са већим степеном друштвене опасности. Евидентирана су два кривична дјела Изазивање опште опасности, једно је ријешено и достављен је извјештај надлежном тужилаштву, док се у вези другог дјела још увијек спроводи истрага.

У току је предузимање првентивно репресивних мјера у циљу подизања укупног стања безбједности на већи ниво по свим областима, као и припрема плана активности за предстојећу туристичку сезону на Јахорини, која је прошле године протекла без иједног инцидента, а надамо се да ће тако бити и ове године, навео је начелник Шеховац.

На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у мјесецу октобру регистровано је 46 кривичних дјела, поднесено 42 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 44 лица од којих је 10 повратника у извршењу, док малољетних извршилаца није било, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић.

Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 86,95% док је коефицијент расвијетљености по непознатим починиоцу  60%.

Поповић је истако да је од укупног броја кривичних дјела, 41 дјело из области општег криминалитета или 91,3 % и да је највећи број тих дјела из области имовинских деликата.

Регистровано јеједно кривично дјело из области привредног криминалитета, поднесен један извјештај тужилаштву, против једног лица. Ради се о кривичном дјелу Недозвољена трговина , када је одузето око 6.000 кутија цигарета без акзине маркице , вриједности око 20.000,00 КМ.

Из области неовлашћене производње и промета опојних дрога нису регистрована кривична дјела , а поднесена су два захтјева за покретање прекршајног поступка. Пронађено је и одузето 1.487 грама марихуане, додао је начелник Поповић.

У протeклом мјесецу текуће године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 34 нарушавања јавног реда и мира  или за 5,6 % мање него у упоредном периоду, 46 прекршаја из ове области, против 40 лица, за која је поднесено 13 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено 25 прекршајних налога, навео је замјеник начелника Полицијске управе Игор Кушић.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било. У структури прекршаја најчешћи су туча и физички напад, вријеђање, непристојно понашање, конзумирање опојних дрога и др.

Догодиле су се 82 саобраћајне незгоде, или за 5,7% мање у односу на исти период прошле године када је забиљежено 87 незгода. Нису евидентиране саобраћајне незгода са погинулим лицима,три саобраћајне  незгоде са теже повријеђеним лицима , осам са лакшим повредама лица и 71 незгоде са материјалном штетом.

Регистровано је 3172 прекршаја из области безбједности саобраћаја, док су из саобраћаја искључена 103  возача и 74 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 69 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 26 случаја, као и због управљања возилом под дејством опијата у три случаја.

Замјеник начелника посебно је истакао да је од данас обавезно кориштење зимске опреме све до 15. априла наредне године, без обзира на временске услове, апелујући на грађане да поштују саобраћајне прописе како би своју безбједност и безбједност других подигли на већи ниво. Путничка и теретна моторна возила у складу са законским прописима морају посједовати зимске пнеуматике као и ланце за погонске точкове, додао је замјеник начелника Игор Кушић.

Коментари 0
Повезане вијести
Оштећен аутомобил у Палама Оштећен аутомобил у Палама
Претреси канцеларије у Полицијској управи Источно Сарајево Претреси канцеларије у Полицијској управи Источно Сарајево
ПУ Источно Сарајево: Због алкохола четворо возача лишено слободе ПУ Источно Сарајево: Због алкохола четворо возача лишено слободе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 2m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 45m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 37m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 30m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 31m
    0