Сједница Скупштине општине Пале: “Беспотребно подигнута прашина око телевизије”

18.10.2019. 16:00
0
ИЗВОР: Srpska.info

Одборници у Скупштини општине Пале на данашњој 22. сједници разматрали су чак 41. тачку дневног реда, а највише пажње привукла је Информација у области информисања, односно куповина Телевизије ОСМ и продаји општинске земље Олимпијском центру “Јахорина”.

Такође, на данашњој сједници разматрало се и о Приједлогу закључка о усвајању Извјештаја о извршењу буџета општине Пале за период јануар-јун 2019. године.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да сматра да је “прашина” око телевизије ОСМ беспотребно подигнута на данашњој сједници, те да је на истој било много конкретнијих и важнијих закључака.

Југовић каже да су одборници у СО Пале данас усвојил два закључка за одређено земљиште на Јахорини и прогласила га земљиштем од посебног интереса за општину Пале.

– Ради се о земљишту за изградњу гондоле и паркинг простора и то је оно на шта сам поносан и захваљујем се одборницима, који су то једногласно подржали – каже Југовић.

Југовић додаје да је Општинска управа договорила са управом ОЦ “Јахорина” и Надзорним одбором овог Центра да се, одмах по исплати земљишта општини, које је продато по тржишној цијени, дио средстава утроши у инвестиције општине на Јахорини у наредном периоду.

Слика

– У идућој години мора максимално да се подржи љетни туризам, изградња тротоара, стаза, клупа, санација путева и да се тиме да додатни подстицај Јахорини као олимпијској планини – каже Југовић.

Он се нада да ће телевизија ОСМ, коју је недавно купио Радио Источно Сарајево, у будућем периоду радити транспарентно и објективно према свим политичким субјектима и другим грађанима општине Пале.

– Мислимо да је уређивачка политика те телевизије кренула у погрешном правцу, али вријеме је пред њима да покажу да прате све стране, да свима треба дати простора и ја то само очекујем од њих – каже Југовић.

Да у овој причи око куповине локалне паљанске телевизије ОСМ од стране Радија Источно Сарајево недостаје елаборат за куповину исте, указао је и предсједник СО Пале Синиша Ласица.

- Ја сам био присутан сједници на којој је гласано да некадашња РТВ ИС оде у стечај и када је више од 30 људи завршило на бироу. Мој једини циљ је да садашња ОСМ ТВ, чије сједиште је у Палама, ради успјешно и да људима које запошљавају могу да на вријеме изврше уплате личних доходака, да буде све јавно и транспарентно, и да не заврше као претходна градска телевизија - рекао је Ласица новинарима.

Данашње засједање Скупштине општине Пале обиљежило је питање смјене доскорашњег директора Културно-спортског центра "Пале" Марка Сикиме, којег је по одлуци Врховног суда Републике Српске СО Пале незаконито смијенила и на исто мјесто именовала Мирослава Симовића.

Ласица каже да та тачка није била уврштена за данашњу сједницу и да се о њој одборници данас нису изјашњавали, али да ће СО Пале подржати сваку одлуку суда онда када се за то испуне законски рокови.

- Та тачка дневног реда није била на данашњем дневном реду, одборници су требали да је предложе на Колегију који је засједао. Када се она уврсти у записнику Колегија, онда можемо расправљати о њој - каже Ласица.

Шеф Клуб одборника Српске демократске странке (СДС) Никола Благојевић рекао је новинарима да актуелна власт и њен начелник улазе у једну врсту моралне, правне и етичке кризе и хаоса.

- Кад кажем правне мислим на пресуду у случају Марка Сикиме, којом је поништено Рјешење о његовом разријешењу на мјесту директора СКЦ "Пале", као и непоштовање породица погинулих бораца, укидајући им бенефиције које су имали у комуналном предузећу, остављањем без посла чланове породица погинулих бораца, одбијањем њихових захтјева на бироу за запошљавање, нападом на медијске куће којима се крши Устав РС о слободи медија - истиче Благојевић.

Шеф Клуба одборника Партије демократског прогреса (ПДП) Игор Тошић новинарима је рекао да став актуелне власти у општини Пале према телевизији ОСМ осликава субјективно мишљење једног лица, те да тиме један локални медиј треба да промовише само начелника општине и да нема ниједну критику на његов рачун.

- Став ПДП је да медији треба да раде свој посао, професионално, а да критика начелника општине је да локални медиј треба да промовише само њега, те да не износи ниједну критику на његов рачун. Ниједан медиј не треба да трпи било какав притисак, него да има апсолутну слободу - истакао је Тошић.

Када се ради о продаји општинског земљишта на Јахорини, Тошић каже да је општина Олимпијском центру продала земљиште по почетној цијени од по 300 КМ, те да је ПДП заједно са другим одборницима једногласно подржао овај потез.

- Ми смо хтјели да се половина средстава од те продаје врати кроз инвестиције општине на Јахорину, да на тај начин општина пружи подршку развоју ОЦ "Јахорина" и додатних садржаја, јер је сигурно то да је Јахорина "фабрика" која запошљава велики број људи, посебно у зимској сезони - каже Тошић.

Он додаје да је сматрао да је то коректно од општине и начелника општине да пруже такву врсту подршке, међутим, према његовим ријечима, одборници из већине су то одбили.

Тошић додаје да по питању буџета у Палама актуелна власт показује да за њу не постоје прописи и закони, а да је то потврдила чињеницом што је претходни директор СКЦ "Пале" Марко Сикима добио пресуду у своју корист и да се тако дошло у ситуацију да ова установа сад има два директора на платном списку.

- Ми се данас нисмо тиме бавили, али сада имамо два директора СКЦ "Пале" и тај случај ће изазвати велике трошкове. За тај новац смо могли изградити бар једно игралиште за дјецу или реализовати бар неки пројекат, јер актуелна власт до сад није реализовала ниједан - рекао је Тошић.

Шеф Клуба одборника СНСД Дамјан Шкипина сматра да општина Пале и град Источно Сарајево заслужују квалитетан медиј и радио, а да је оно што се очекује у будућности од ОСМ ТВ, јесте објективно извјештавање и равномјерна заступљеност свих општина и свих политичких актера.

По питању продаје општинског земљишта на Јахорини, Шкипина каже да је СО Пале по ко зна који пут подржала овакав поступак и додаје да се нада да ће такви пројекти и у будућности наићи на подршку Скупштине општине.

- Мислим да то питање заслужује једну тематску сједницу, када се ради о изградњи на Јахорини и сви који ућествују томе требају сјести за један сто и донијети одлуке како и на који начин поставити јасне критеријуме и правце по том питању - рекао је Шкипина.

Једини одборник Демократског народног савеза (ДНС) у Скупштини општине Пале Марко Кубатлија рекао је новинарима да је ова странка била данас суздржана по питању извршења буџета из разлога што сматра да доста ствари Општинска управа не испуњава правилно.

- Прошле године сам апеловао начелнику општине да се пензионерима повећа висина накнаде, коју добијају из буџета. Мислим да је 5.000 КМ које се даје за пензионере мало, а да се за интернет и мобилне рачуне издваја преко 20.000 КМ - каже Кубатлија.

Кубатлија је додао да је ДНС поднио иницијативу на данашњој сједници да се преиспитају сва досадашња запошљавања у Општинској управи у периоду од 2016. до 2019. године, те да се на тај начин обухвате дипломе функционера и људи који су запослени у овој институцији у наведеном периоду.

Он је додао да, што се тиче ОСМ ТВ, је начелник Југовић "довољно" рекао на прес конференцији и да мисли да је то "нешто што сви сами схватамо", те да "домаћинска политика" полако иде у заборав.

Да данашњој 22. сједници Скупштине општине Пале, од 41. тачке, између осталог су усвојени и приједлози о усвајању Извјештаја о реализацији годишњег Програма рада ДЦ "Бубамара", приједлози одлука о приступању изради Регулационог плана "Луке 1" и "Задруга - Луке 2".

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    21h 30m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 5m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 4m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    3h 31m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    5h 23m
    0