На сарајевском излетишту наишли на мину спремну за активирање

19.08.2019. 15:14
0
ИЗВОР: klix.ba

Харис Хољан и Анес Дедовић неугодно су се изненадили јутрос када су шетајући сарајевским излетиштем Стојчевац наишли на мину која се налазила на шумском путу удаљеном око 500 метара од тамошњег спомен-обиљежја.

Како је рекао Хољан за портал Klix.ba, мину су угледали пуком срећом и одмах су контактирали Федералну управу цивилне заштите.

-Шетали смо јутрос око пола девет и сасвим случајно сам угледао мину испред себе на путу. Припадници ФУЦЗ-а су брзо дошли. Мина је постављена за активацију на путу. Нисмо могли вјеровати да је неко способан то урадити - рекао је Хољан.

Слика

Према ријечима директора ФУЦЗ-а Фахрудина Солака, мина је пронађена на површини која није "третирана" јер није ријеч о минском пољу, као што је то раније био случај с другим локацијама које су очишћене.

-Дошле су и колеге из БХ МАЦ-а како би се утврдило о чему је тачно ријеч, односно да ли је можда ријеч о остатку минског поља за које се није знало да постоји или нечему другом. То је стаза која се често користи. Док смо били тамо бициклисти су пројурили том локацијом, срећом поред мина. Хвала Богу нико није повријеђен и та опасност је отклоњена - казао је Солак.

Слика

Ријеч је о мини врсте ПМА3. То је југославенска врста противпјешачке антимагнетне експлозивне мине, такође звана и "клацкалица", која је активирана нагазном силом.

Општина Илиџа, на чијем подручју се налази и Стојчевац, потпуно је очишћена од мина крајем прошле године.

Коментари 0
Повезане вијести
Одвајање Илиџе (Дванаест жигосаних, прича друга) Одвајање Илиџе (Дванаест жигосаних, прича друга)
На Илиџи ухапшено лице због трговине дрогом На Илиџи ухапшено лице због трговине дрогом
На Илиџи опљачкана бензинска пумпа На Илиџи опљачкана бензинска пумпа
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 10m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 15m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 24m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 3m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 31m
    0