На муци се познају јунаци – Дио новца за лијечење малене Иване Бјелогрлић иде дјечаку којег је Фонд одбио

06.12.2019. 18:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Да се у невољи познају јунаци показује и доказује данашњи гест родитеља малене Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева, чија кћерка дуже од годину дана води битку са опаком болешћу, а који су за маленог Николу Лазендића из Мркоњић Града, који такође води животну борбу, уплатили 20.000 КМ.

Бјелогрлићи су, када су чули да Никола није добио помоћ од Фонда, без размишљања одлучили да помогну дјечаку, те су му одмах данас пребацили 20.000 КМ, чиме су дјечаковим родитељима омогућили да га пошаљу на даље лијечење у Нови Сад.

Наиме, осмогодишњи дјечак Никола Лазендић већ шест година се бори са болешћу, од када му је дијагностификован первазивни развојни поремећај из аутистичног спектра. За његово лијечење потребна су му знатна финансијска средства.

Слика

Никола до краја године  мора да обави три третмана (операције) пресађивања матичних ћелија у клиници у Новом Саду у циљу побољшања говорно развојних функција, и за то му је потребно 16 500 евра.

У последње три године због потреба одређених биохемијских анализа, третмана и терапија које се не могу радити у земљама у окружењу, лијечење неколико пута годишње обавља и у Италији (Бари).

Нажалост, резултати анализа (присуство токсичних тешких метала, бактерија које су трајно оштетиле Николин имуни систем и довеле до хроничне инфицираности лимфних чворова) су условили да су се интензивирали и повећали одласци и терапије у Италији што је додатно финансијско оптерећење.

Трошкове лијечење је, до сада, породица сама финансирала, али како лијечење траје већ шест година, сада им је била потребна помоћ добрих људи како би Никола могао да настави лијечење.

Николин отац, Ђорђе, у изјави за Српскаинфо истиче да га је гест породице Бјелогрлић заиста гануо, јер и Бјелогрлићи тренутно проживљавају најтеже  дане свога живота, баш као и они сами.

-Тај гест нам је вратио вјеру у људе, а 20.000 КМ које су нам уплатили на рачун су нам омогућиле да Николу пошаљемо на пресађивања матичних ћелија – каже Ђорђе.

Он додаје да је разочаран у цјелокупно здравство у Републици Српској, као и Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреде дјеце у иностранству, јер им, за све ове године нису изашли у сусрет, упркос свим молбама.

-Фонд већ годинама одбија било какве рефундације,  те је борба са комплет здравством Републике Српске немогућа мисија – каже Лазендић.

Подсјећамо, Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству уплатио је јуче здравственој установи у Француској, према достављеном предрачуну Клинике за дјечију окнкологију "Густав Роси", средства у износу од 295.249,60 евра за лијечење трогодишње Иване Бјелогрлић из Источног Сарајева.

У достављеном предрачуну наведено је да ће малена Ивана у року од осам наредних дана добити термин за смјештај на клинку, а њена мајка је истакла да ће остатак сакупљеног новца од Иваниног лијечења бити прослијеђен у хуманитарне сврхе, за дјецу која дијеле Иванину судбину.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 59m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 56m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 10m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 18m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 32m
    3