Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике

22.10.2022. 09:31
0
ИЗВОР: СРНА

Српски писац Борисав Станковић /1876-1927/, пјесник младости, љубави, пролазности живота и људске трагике, те дубоки аналитичар политичких и психолошких процеса у српском друштву, умро је на данашњи дан 1927. године.

Писао је о Врању и југу Србије, дегенерацији старих трговачких породица и таласима промјена, описујући патријархалну атмосферу родног града и потчињеност појединца свемоћном суду чаршије.

Сјајан познавалац људске душе, сликао је ликове изражених психичких и чулних особина којима господаре страст и дерт /јад, бол, туга/, доводећи их у жесток сукоб са моралним назорима мале средине.

Његова најпознатија дјела су књиге приповједака: "Из старог јеванђеља" и "Стари дани", те драме "Коштана" и "Ташана", као и роман "Нечиста крв". Написао је и мемоаре "Под окупацијом".

Цјелокупно књижевно дјело Боре Станковића везано је за Врање.

Станковићево стваралаштво углавном се сврстава у реализам, али има особине које нагињу ка натурализму.

Новија критика сврстава га у зачетнике модерне српске књижевности.

Борисав Станковић увео је врањански говор у књижевност, због чега је био стално критикован од многих савременика школованих на Западу.

Они су критиковали његов језик и стил писања, говорећи да су његова дјела "неписмена и оријентална".

Пишући у вријеме када се млађа генерација све интензивније оријентише према западњачким узорима, остао је привржен реалистичким традицијама, а дјела су му прожета осјећањем наклоности према патријархалном свијету старе Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Момо Капор: После љубави Момо Капор: После љубави
Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље
Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 34m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 9m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 17m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 8m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 35m
    0