Она је докторица, ватрогасац, инжињер, астронаут, пилот, предсједница

10.03.2020. 21:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Барбара Милисент Робертс рођена је 9. марта 1959. године и обиљежила је дјетињство милиона дјеце. Сматра се да представља узор за дјевојчице па је тако, оптуживана чак и за то да су дјевојчице постајале анорексичне, како би имале њене пропорције. Данас, она је докторица, ватрогасац, инжињер, астронаут, пилот, предсједница. Њен струк није више тако узак, а нема ни некадашњу популарност. Али сви знају за њу – Барбика.

Откако је први пут представљена на Сајму играчака у марту 1959. у Њујорку, Барби је продата у више од милијарду примјерака.

Њена је "мајка" Рут Хандлер, саоснивачица компаније " Mattel", којој је идеја за лутку синула док је гледала своју дјецу.

Барбика се појавила на Сајму играчака 1959. године у црно-бијелом бикинију с коњским репом на глави и доживјела вртоглаву славу, на којој би јој позавидјеле многе манекенке, фото-модели и глумице. Иако није од крви и меса, Барбика је промовисала мит о љепоти и читавој генерацији дјевојчица наметнула своју филозофију. Превазиђена или не, витконога Барбика, готово је сигурно, надживјеће и своје прве мале купце.

Барбика је пратила модне трендове и наметала их, мијењала боју косе и коже, била је и Пепељуга и принцеза, а доживјела је и да се један дио Тајмс сквера преименује у Барби булевар на недјељу дана.

Живот какав само пожељети можеш - она је маштарија која је убрзо корпорацији " Mattel" доносила милијарду и по долара годишње.

Мали породични бизнис госпође Рут Хендлер претворио се у баснословни и мултинационални посао без конкуренције на тржишту, а фирми " Mattel" ускоро се придружила армија модних креатора и луткарских дизајнера задужена за многобројну Барбикину породицу.

Барбикина животна прича

Из серије прича које је објављивала издавачка кућа " Random House" шездесетих година 20. вијека, могло се сазнати да је Барбикино право име Барбара Милисент Робертс.

Родитељи су јој Џорџ и Маргарет Робертс из (измишљеног) града Виловса, у Висконсину. Средњу школу је завршила у родном граду.

У књигама " Generation girl", које је објавио " Golden books", 1999. испоставило се пак да је средњу школу завршила на Менхетну, у Њујорку. Године 1961. упознала је свог момка Кена Карсона. Аустралијског сурфера Блејна упознала је 2004, али се послије двије године "помирила" с Кеном. Барби има преко 40 кућних љубимаца. Поред паса и мачака, има и коње, панду, лава, зебру. Посједује и врло завидну колекцију аутомобила - ружичасту корвету кабриолет, џип, камп приколицу. Барбика је радила као стјуардеса, али има и пилотску дозволу. Прошла је и обуку за астронаута, радила је као љекар и ветеринар.

Барбикина слава може да се мјери са славом правих, живих личности које су радо позајмљивале свој лик најљепшој међу луткама.

Манекенка Твиги била је прва Барбика, а за њом Елизабет Тејлор и многе друге познате личности. Чак је и краљ рокенрола Елвис пожелио да буде Кен.

Поједини стручњаци за дјечју психологију деценијама су износили тврдње да Барбика погубно утиче на развој интелекта дјевојчица и постављали питање да ли би Марија Кири постала свјетски призната научница да је којим случајем добила Барбику за рођендан и почела да машта о животу из бајке.

Дјевојчицама је и прије Барбике било јасно шта се од њих тражи: љепота, шарм, виткост.

У сваком случају, данас је мали број жена које нису имале ову лутку.

Породично стабло и пријатељи

Поред љепоте, виткости, шарма, вјерности, авантуризма, успјешности, Барбику краси и приврженост породици и пријатељима. Она има пет сестара: Скипер (1964), Тути (1966), Стејси (1992), Кели (1995) и Криси (1999), а само једног брата Тода (1966). Њено породично стабло употпуњавају и двије родице Франси (1966) и Џези (1989). Лутка Барби је невјероватно друштвена, политички коректна и без расних предрасуда приликом одабира пријатеља. На списку њених пријатеља налази се, поред момка Кена и најбоље другарице Миџ, још 30 особа разних националности, вјерске опредијељености, боје коже, косе и узраста.

Слика

Најскупље Барбике

На сајту ове уважене госпођице објављене су приближне вриједности најцјењенијих лутака међу колекционарима. Највећу вриједност има прва Барбика, модел " Ponytail " из 1959. године с коњским репом смеђе боје, обучена у чувени црно-бијели купаћи костим с отвореним "штиклираним" сандалама на ногама и плавим сунчаним наочарама. Њена вриједност варира од 6.500 до 8.500 америчких долара, с тим што су бринете скупље од плавуша, јер се рјеђе могу наћи.

Други модел по колекционарској вриједности и цијени је "Easter Parade Barbie", софистицирана плавуша такође с коњским репом из 1959. године. Обучена у чувену колекцију с дугим црним огртачем, шеширом, бијелим рукавицама и перлама око врата вриједи 3.900 до 4.500 долара. Приближно толико вриједи и модел "Gay Parisienne" с црвеним кармином на уснама, офарбаним ноктима на рукама и ногама, обучена у тамноплаву хаљину с бијелим туфнама, шеширом и рукавицама. Нешто јефтинија је верзија модела "American Girl" из 1965. године са савитљивим кољенима и вриједи 2.600 до 3.000 долара.

Коментари 0
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    23h 59m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    23h 30m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    19h 46m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    15h 41m
    5
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    23h 53m
    0