Ona je doktorica, vatrogasac, inžinjer, astronaut, pilot, predsjednica

10.03.2020. 21:10
0
IZVOR: nezavisne.com

Barbara Milisent Roberts rođena je 9. marta 1959. godine i obilježila je djetinjstvo miliona djece. Smatra se da predstavlja uzor za djevojčice pa je tako, optuživana čak i za to da su djevojčice postajale anoreksične, kako bi imale njene proporcije. Danas, ona je doktorica, vatrogasac, inžinjer, astronaut, pilot, predsjednica. Njen struk nije više tako uzak, a nema ni nekadašnju popularnost. Ali svi znaju za nju – Barbika.

Otkako je prvi put predstavljena na Sajmu igračaka u martu 1959. u Njujorku, Barbi je prodata u više od milijardu primjeraka.

Njena je "majka" Rut Handler, saosnivačica kompanije " Mattel", kojoj je ideja za lutku sinula dok je gledala svoju djecu.

Barbika se pojavila na Sajmu igračaka 1959. godine u crno-bijelom bikiniju s konjskim repom na glavi i doživjela vrtoglavu slavu, na kojoj bi joj pozavidjele mnoge manekenke, foto-modeli i glumice. Iako nije od krvi i mesa, Barbika je promovisala mit o ljepoti i čitavoj generaciji djevojčica nametnula svoju filozofiju. Prevaziđena ili ne, vitkonoga Barbika, gotovo je sigurno, naivjeće i svoje prve male kupce.

Barbika je pratila modne trendove i nametala ih, mijenjala boju kose i kože, bila je i Pepeljuga i princeza, a doživjela je i da se jedan dio Tajms skvera preimenuje u Barbi bulevar na nedjelju dana.

Život kakav samo poželjeti možeš - ona je maštarija koja je ubrzo korporaciji " Mattel" donosila milijardu i po dolara godišnje.

Mali porodični biznis gospođe Rut Hendler pretvorio se u basnoslovni i multinacionalni posao bez konkurencije na tržištu, a firmi " Mattel" uskoro se pridružila armija modnih kreatora i lutkarskih dizajnera zadužena za mnogobrojnu Barbikinu porodicu.

Barbikina životna priča

Iz serije priča koje je objavljivala izdavačka kuća " Random House" šezdesetih godina 20. vijeka, moglo se saznati da je Barbikino pravo ime Barbara Milisent Roberts.

Roditelji su joj Džordž i Margaret Roberts iz (izmišljenog) grada Vilovsa, u Viskonsinu. Srednju školu je završila u rodnom gradu.

U knjigama " Generation girl", koje je objavio " Golden books", 1999. ispostavilo se pak da je srednju školu završila na Menhetnu, u Njujorku. Godine 1961. upoznala je svog momka Kena Karsona. Australijskog surfera Blejna upoznala je 2004, ali se poslije dvije godine "pomirila" s Kenom. Barbi ima preko 40 kućnih ljubimaca. Pored pasa i mačaka, ima i konje, pandu, lava, zebru. Posjeduje i vrlo zavidnu kolekciju automobila - ružičastu korvetu kabriolet, džip, kamp prikolicu. Barbika je radila kao stjuardesa, ali ima i pilotsku dozvolu. Prošla je i obuku za astronauta, radila je kao ljekar i veterinar.

Barbikina slava može da se mjeri sa slavom pravih, živih ličnosti koje su rado pozajmljivale svoj lik najljepšoj među lutkama.

Manekenka Tvigi bila je prva Barbika, a za njom Elizabet Tejlor i mnoge druge poznate ličnosti. Čak je i kralj rokenrola Elvis poželio da bude Ken.

Pojedini stručnjaci za dječju psihologiju decenijama su iznosili tvrdnje da Barbika pogubno utiče na razvoj intelekta djevojčica i postavljali pitanje da li bi Marija Kiri postala svjetski priznata naučnica da je kojim slučajem dobila Barbiku za rođendan i počela da mašta o životu iz bajke.

Djevojčicama je i prije Barbike bilo jasno šta se od njih traži: ljepota, šarm, vitkost.

U svakom slučaju, danas je mali broj žena koje nisu imale ovu lutku.

Porodično stablo i prijatelji

Pored ljepote, vitkosti, šarma, vjernosti, avanturizma, uspješnosti, Barbiku krasi i privrženost porodici i prijateljima. Ona ima pet sestara: Skiper (1964), Tuti (1966), Stejsi (1992), Keli (1995) i Krisi (1999), a samo jednog brata Toda (1966). Njeno porodično stablo upotpunjavaju i dvije rodice Fransi (1966) i Džezi (1989). Lutka Barbi je nevjerovatno društvena, politički korektna i bez rasnih predrasuda prilikom odabira prijatelja. Na spisku njenih prijatelja nalazi se, pored momka Kena i najbolje drugarice Midž, još 30 osoba raznih nacionalnosti, vjerske opredijeljenosti, boje kože, kose i uzrasta.

Slika

Najskuplje Barbike

Na sajtu ove uvažene gospođice objavljene su približne vrijednosti najcjenjenijih lutaka među kolekcionarima. Najveću vrijednost ima prva Barbika, model " Ponytail " iz 1959. godine s konjskim repom smeđe boje, obučena u čuveni crno-bijeli kupaći kostim s otvorenim "štikliranim" sandalama na nogama i plavim sunčanim naočarama. Njena vrijednost varira od 6.500 do 8.500 američkih dolara, s tim što su brinete skuplje od plavuša, jer se rjeđe mogu naći.

Drugi model po kolekcionarskoj vrijednosti i cijeni je "Easter Parade Barbie", sofisticirana plavuša takođe s konjskim repom iz 1959. godine. Obučena u čuvenu kolekciju s dugim crnim ogrtačem, šeširom, bijelim rukavicama i perlama oko vrata vrijedi 3.900 do 4.500 dolara. Približno toliko vrijedi i model "Gay Parisienne" s crvenim karminom na usnama, ofarbanim noktima na rukama i nogama, obučena u tamnoplavu haljinu s bijelim tufnama, šeširom i rukavicama. Nešto jeftinija je verzija modela "American Girl" iz 1965. godine sa savitljivim koljenima i vrijedi 2.600 do 3.000 dolara.

Komentari 0
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 46m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    23h 8m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    20h 16m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    23h 22m
    2
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    19h 30m
    0