Прво радно искуство за десет средњошколаца из Источног Сарајева

03.11.2019. 09:44
0
ИЗВОР: Srpska.info

Десет ученика Средње школе „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева потписали су уговоре за стипендирање практичне наставе који ће им омогућити да обављају праксу у компанију „Фолксваген“ за што ће добијати накнаду у износу од  150 КМ мјесечно.

Директор Средње школе „28. јуни“ Борис Брајовић истакао је да су стипендисти техничари електротехнике који ће сваких 15 дана до краја школске године обављати праксу у „Фолксвагену“. 

-Ученици који буду обављали практичну наставу почињу се припремати за самосталан рад, што ће им свакако олакшати пут до проналажења посла – каже Брајовић.

Он додаје да је један од проблема са којим се сусреће већина школа управо то како оспособити ученика да након завршетка средње школе буде конкурентан на тржишу рада.

Брајовић је истакао да је захтјев компаније „Фолксваген“ био да праксу обављају искључиво техничари електронике.

Ученик првог разреда Средње школе „28. јуни“ Лука Томановић рекао је да му ова практична настава много значи, јер ће имати прилику да све што учи у школи, примијени и у пракси.

-За наше занимање је пракса најважнија, надам се да ћу током практичне наставе у „Фолксвагену“ стећи знање и искуство које ће ми олакшати проналазак посла након школовања – каже Лука.

Руководилац људских ресурса и правног одјељења у компанији „Фолксваген“, Самир Џубур, рекао је да је овај пројекат најбољи примјер како општина, школа и привреда треба да сарађују.

-Удружење је инцијатор који нам је омогућио да ступимо у контакт са школом и општином, како би сазнали који кадар школа може да нам пружи, али и да ми њима кажемо који су нама кадрови потребни да бисмо могли даље да се ширимо и развијамо – рекао је Џубур.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене делатности општине Источно Ново Сарајево, Игор Ђокановић, рекао је да је „Про-посо“ јединствен пројекат који је веома значајан за све учеснике јер ће стећи практично знање.

-На овај начин ће школа побољшати квалитет наставе, а компанија Фолксваген ће, можда, пронаћи одговарајућа лица која ће моћи запослити након средње школе, јер су увијек у потрази за квалитетним кадром – навео је Ђокановић.

Циљ пројекта унапређење квалитета наставе

Координатор пројекта „Про-посо“ Елвир Чаушевић нагласио је да је циљ овог пилот-пројекта унапређење квалитета наставе, те научити ученике што више специфичних и социјалних вјештина које ће повећати њихове шансе за запослење.

Чаушевић, који је и предсједник Удружења „Прогрес“, навео је да је Министарство иностраних послова Њемачке главни финансијер пројекта „Про-посо“.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Како је страдао митрополит Петар Зимоњић Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 6m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 13m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 55m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 33m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 5m
    0