Шаровић: Коначно почео извоз јунетине у Турску

16.12.2019. 14:00
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Коначно је почео извоз говеђег меса и товне јунади у Турску и то је након велике неизвесности добра вијест, каже за „Српскаинфо“ министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Према његовим ријечима, проблема око почетка извоза говеђег меса у Турску било је протеклих неколико мјесеци много, и прије свега су били техничке природе, као и због спорости организације посла од стране турског извозника.

Да ли је могуће да БиХ уведе забрану увоза јунећег меса и живе стоке, као вид заштите домаће производње? Ко треба да повуче први потез?

Одлуку о ограничењу увоза неког производа из ЕУ у овом случају јунећег меса и живе стоке доноси Савет министара БиХ поштујући правила и процедуре утврђене Споразумом о стабилизацији и придруживању, а подносиоци захтева за увођење мера могу бити само фармери произвођачи и то они произвођачи који производе и узгајају више од 50 одсто укупне босанскохерцеговачке производње. Ове мјере могу бити само привремене јер је ССП-ом тако договорено, али и из разлога што БиХ у овом тренутку не може са својом производњом подмирити укупне годишње потребе становништва.

Забрана увоза често се помиње као ефикасан начин заштите домаће производње уопште. Да ли сматрате да је то добро решење, колико БиХ у оквиру ЦЕФТА има могућност да повлачи такве потезе?

Такви потези могу се повлачити и у оквиру зоне ЦЕФТА под сличним условима претходно описаним за земље Европске уније.

Колику је штету претрпјела БиХ до сада због увођења такси од 100 одсто приликом извоза робе на Косово? Због чега нисмо одговорили на исти начин и колико би то било паметно?

Те штете су колике год биле индиректне, а не директне јер сви производи које смо извозили на Косово, на годишњем нивоу нису пропали већ су преусмјерени на друга тржишта или обзиром на губитак тржишта нису ни произведени. На годишњем нивоу БиХ је на Косово извозила роба у вриједности од 150 милиона КМ и у овој 2019. години за приближно толико је умањен извоз.

Колико дипломатско – конзуларна мрежа БиХ ради у интересу домаће привреде и економије? Да ли сте задовољни радом економске дипломатије?

Босна и Херцеговина није успоставила тзв. економску дипломатију иако је било више различитих али и неуспјешних идеја и покушаја. Активности које се у оквиру Министарства спољних послова и наше дипломатско-конзуларне мреже тренутно воде, а тичу се економске билатералне сарадње, су недовољне и ограничене пре свега због недостатка адекватног и обученог кадра. Министарство иностраних послова, Министарство спољне трговине и економских односа и Спољнотрговинска комора су кључне институције које би по питању успостављања економске дипломатије даље требале дефинисати начин функционисања, обим и приоритете.

У Европску унију извозимо пилеће месо, јаја, млијеко… Да ли сте радили пресјек, колико је то стварно ојачало домаћу индустрију?

Дало је домаћој економији прије свега међународни кредибилитет јер смо препознати као земља која има квалитетне и здраве производе и производи по највећим европским стандардима. Наравно, присутни су и економски показатељи јер су многе наше компаније добиле нова слободна тржишта као што је млијеко, млечни производи, воће, поврће, а у последње време и пилеће месо, производе од пилећег меса и јаја. Све оне, добиле су велику прилику за експанзију што је посебно важно ако се зна да само перадарски сектор, на пример,  за себе веже око 20.000 радних мјеста.

Кошарцу дати времена

Кандидат за вашег наследника у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ је Сташа Кошарац из СНСД. Како коментаришете Додиков избор?

То је избор СНСД и њиховог предсједника. Водили су се својим критеријима и интересима и на то немам коментар. За мене ће бити прије свега занимљиво коју ће политику и визију када је у питању Министарство заузети и странка и будући министар.

На основу чега ћете ви лично оцјењивати рад Сташе Кошарца?

Не осврћем се уназад и моје виђење рада будућег министра неће ни на који начин бити оптерећено лошим наслеђем које носимо. Колико год велике разлике у политикама биле међу нама, фер је сачекати да прође извесно вријеме и онда коментарисати нечији рад прије свега са аспекта постигнутих резултата.

Коментари 0
Повезане вијести
Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте
Домаћа пастрмка осваја страна тржишта Домаћа пастрмка осваја страна тржишта
Двије трећине хране коју једемо је из увоза Двије трећине хране коју једемо је из увоза
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 56m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 58m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 51m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 56m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 59m
    1