Електроинжењеринг: За пожар у „Енергоинвесту – РАОП“ одговорно друштво „Тола Компани“ из Зенице

12.08.2019. 08:35
0
ИЗВОР: СРНА

Предузеће "Електроинжењеринг" Бањалука, власник имовине бившег "Енергоинвеста" у Источном Сарајеву, саопштило је да пожар није подметнут већ да је ријеч о несретном случају, те најавило кривичне поступке против Мирка Шаровића и других лица која су саопштавањем неистинитих података угрозила пословне интересе и нарушила њихов углед.
Из "Електроинжењеринга" наводе да је до пожара дошло несрећним случајем, за који је одговорно друштво "Тола Компани" из Зенице, које је прихватило одговорност и исплатиће сву насталу штету Друштву. 

"Деманујемо све наводе који су једном несрећном случају /који се може десити сваком пословном субјекту/ дали другачију конотацију, грубо обманули јавност у погледу власништва над имовином и нарушили пословни углед друштва",
навео је директор "Електроинжењеринга" Бањалука Милан Кесеровић. 

Он је истакао да је у случају "Енергоинвеста" ријеч о приватној, а не државној имовини. 

Из "Електроинжењеринга" напомињу да је од јануара у току чишћење простора у складу са уговорним односом које је ово друштво има са предузећем "Тола компани", те да су с циљем да комплекс буде претворен у пословну зону све хале испражњене и уклоњени сви материјали који ће бити непотребни за нову намјену. 

"Друштво демантује све наводе да су приликом пожара горјеле било какве отровне материје које могу бити штетне по здравље", наведено је из "Електроинжењеринга". 

Из овог друштва објашњавају да су изгорјели само материјали који су уобичајни у изградњи хала и кровова, чије горење не може штетно утицати на здравље становништва. 

Према наводима Друштва, будући да ништа, осим грађевинских материјала уграђених у кров и зидове није изгорјело, види се злонамјерна тврдња да је пожар намјерно узрокован како би се "прикриле" наводне незаконите активности. 

"У том смислу се може поставити питање шта се може сакрити уколико није изгорио нити један документ, а изгорјели су искључиво кров и зидови који су се видјели и који су уцртани просторно-планској и грађевинској документацији",
наведено је у саопштењу. 

Из Друштва због тога најављују да ће покренути парничне поступке за накнаду штете и иницирати кривичне поступке против Мирка Шаровића и других лица која су писањем и саопштавањем неистинитих података угрозила пословне интересе и нарушила углед Друштва, а у јавности створили погрешну слику да се ради о државној имовини, те да је дошло до запаљења материја које су опасне по здравље. 

Поводом различитих оцјена и интерпретација догађаја у вези са овом пожаром, који је букнуо јуче ујутро, "Електроинжењеринг" је саопштио да се не може говорити о било каквој државној имовини и незаконтим поступањем, јер је у питању имовина која је у цјелости у власништву Милана Кесеровића и Татјане Коробовске, а Друштво је купило 2013. године и за њу исплатило значајна средства. 

"Представљање приватне имовине једног правног лица као имовине државе, коју држава треба да `штити` и посматра као своју /само због чињенице да је некада била у њеном власништву/, наноси штету пословању Друштва и истовремено представља грубо довођење у заблуду јавности. Овакво поступање представља директно кршење права на имовину, супротно домаћим законима и међународним конвенцијама", истакли су из "Електроинжењеринга". 

Из овог предузећа наглашавају да у пословању Друштва нема никаквих незаконитих активности и да је њихова одлука на који начин ће корисити имовину у складу са законом и пословним интересима. 

Друштво напомињу да су послије куповине имовине бившег "Енергоинвеста" у Источном Сарајеву покушали наставити производни процес дјелатношћу која је у уској вези са пословањем привредних субјеката који су раније производили опрему у оквиру истог пословног комплекса. 

И поред улагања од скоро 13.000.000 КМ, усљед тржишних околности, развоја индустрије у глобалним оквирима и чињеници да је протеком периода од 30 година производни процес примјеном старих технологија и машина постао неефикасан, Друштво наводи како није успјело да се носи са далеко већим и јачим конкурентима те је производња обустављена. 

Друштво је истакло да ће овај комплекс у наредном периоду бити пословна зона и да је одлучило да закључи уговоре са већим бројем инвеститора, а до сада су уговори о закупу закључени са пет пословних субјеката, који ће од 1. септембра бити уведени у посјед. 

Према наводима из саопштења "Електроинжењеринга", то ће допринијети запошљавању грађана Источног Сарајева и створити услове за веће инвестиције. 

Српска демократска странка /СДС/ изразила је сумњу да је пожар у кругу бивше фабрике "Енергоинвест" у Источном Сарајеву подметнут да би се, како тврди, прикрили трагови "огромног криминала". 

Из СДС су навели да је у пожару изгорјела највећа хала, те упитали "како је могуће да пожар избије у празној хали из које су украдене машине у власништву Владе Републике Српске. 

Коментари 0
Повезане вијести
Пожар на Светој Гори: Ватру гасе и хеликоптери из ваздуха Пожар на Светој Гори: Ватру гасе и хеликоптери из ваздуха
Хеликоптер Србије гаси пожар на подручју Сребренице Хеликоптер Србије гаси пожар на подручју Сребренице
Сребреница: Ватра се шири, пожар немогуће гасити са земље Сребреница: Ватра се шири, пожар немогуће гасити са земље
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 59m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 54m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 59m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 48m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 57m
    3