АБХО нема ни капацитете за дезинфекцију унутрашњих простора

04.05.2020. 18:04
0
ИЗВОР: Srna

Чета Атомско-биолошко-хемијске одбране /АБХО/ у Оружаним снагама БиХ нема капацитете за дезинфекцију унутрашњих простора, јер нема адекватну опрему и у тим случајевима се ослањају на санитетске тимове који имају преносне прскалице, рекао је извор Срне близак Оружаним снагама БиХ.

Када је ријеч о дезинфекцији спољних простора, ова чета има двије оперативне цистерне "ТАМ 150", које имају опрему, док је трећа цистерна на поправци у Тузли.

Извор Срне је навео да је дужина цријева ових цистерни само 10 до 15 метара.

Говорећи о заштитној опреми, извор Срне је навео да АБХО има само опрему коју је наслиједила од ЈНА и истекли су јој сви рокови, али се може користити.

Према његовим ријечима, од нове опреме за заштиту нису добили ништа осим једнократних медицинских маски, а од емулзија за дезинфекцију немају ништа.

-У Оружаним снагама БиХ користе дезинфекционо средство 'изосан' који је на бази хлора, али није познат његов учинак у борби против вируса, јер се углавном користи за дезинфекцију базена, док у АБХО чети немају ни 'изосан'- наглашава извор Срне.

Он је додао да су припаданици ове чете обучени, те да би их у случају ангажовања требало прерасподјелити, а а остале позвати да се врате са годишњег одмора.

Извор Срне је навео да су припадници чете АБХО раније имали обуке у Крушевцу и два пута годишње са Мерилендом, али на њиховим средствима, којих нема у Оружаним снагама БиХ.

Поставља се питање да ли чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик ДЖаферовић уопште знају у каквом су стању Оружане снаге БиХ, а посебно чета АБХО и којом опремом располажу с обзиром на њихове тврдње да јединица АБХО Оружаних снага БиХ посао дезинфекције здравствених установа може обавити, како кажу, "боље и ефикасније од руских стручњака", те да нема потребе да они долазе у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Припадници оружаних снага у потрази за Драгом Танасковићем Припадници оружаних снага у потрази за Драгом Танасковићем
Генерал Гојко Кнежевић сутра преузима дужност начелника Генерал Гојко Кнежевић сутра преузима дужност начелника
Ко ће на чело Оружаних снага БиХ? Ко ће на чело Оружаних снага БиХ?
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    14h 28m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    15h 0m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    10h 11m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    15h 9m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    18h 16m
    0