Аеродром код Требиња у Зупцима или Мионићима

27.07.2020. 17:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

За изградњу аеродрома код Требиња постоје двије локације и то Мионићи и Зупци, а у наредних десетак дана биће завршено идејно рјешење, док ће комплетан пројекат бити завршен најдаље за годину дана.

Ово је епилог састанка оперативне групе састављене од представника Републике Српске и Србије који су данас одржали састанак у Требињу, гдје су и обишли потенцијалне локације за градњу новог аеродрома.

"Брзо ћемо имати и други састанак и тада ћемо имати више информација. Сада су у оптицају двије потенцијалне локације у околини Требиња", рекла је Весна Божни, помоћница министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Када је ријеч о локацији, бројни параметри ће бити узети у обзир - од приступних путева, висине, јачине вјетра, итд., а коначну ријеч на којој локацији ће бити грађен аеродром даће стручњаци из Србије с обзиром на то да ће она финансирати цјелокупан пројекат. Тек када се одабере локација знаће се и модел по којем ће бити грађен аеродром, а према незваничним информацијама то би могло ићи путем концесије јер је и Александар Вучић, предсједник Србије, након посјете Бањалуци рекао да би аеродром могао бити грађен по том моделу, и то на период од 30 или 35 година.

Зоран Илић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, рекао је да у Херцеговини због терена није било тешко изабрати погодну локацију јер је, како каже, таквих мало, истовремено додајући да постоје двије локације које ће се испитивати.

-Немамо преширок избор и неће нам бити тешко да се определимо за ону која је главна. Оно чиме ћемо се водити јесте да прилазне површи буду обезбеђене. Важно је да 10 километара и од једног и од другог прага писте немамо високе препреке- рекао је Илић.

Када је у питању величина аеродрома, иако још није одређено гдје ће се налазити и по којем моделу ће бити грађен, с обзиром на пространства и једне и друге локације, план је да се направи полетно-слетна писта која ће омогућити слијетање и највећих авиона на свијету.

-Ми ћемо припремити комплетну техничку документацију за израду плана, идејно решење планског акта које ће бити основ за изградњу аеродрома и то ће бити готово у следећих десетак дана. Комплетан план ће бити у периоду од шест месеци и годину дана. Ако буде довољно стручности и воље, мислим да ћемо за неколико година имати аеродром- рекао је Илић, додајући да ће аеродром бити међународни и, осим Херцеговини, значиће и Црној Гори и Хрватској.

Састанку оперативне групе присуствовао је и Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, који је рекао да сам састанак говори о озбиљности намјере изградње аеродрома.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    8h 48m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 3m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    15h 54m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    14h 21m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 13m
    0