Aerodrom kod Trebinja u Zupcima ili Mionićima

27.07.2020. 17:40
0
IZVOR: nezavisne.com

Za izgradnju aerodroma kod Trebinja postoje dvije lokacije i to Mionići i Zupci, a u narednih desetak dana biće završeno idejno rješenje, dok će kompletan projekat biti završen najdalje za godinu dana.

Ovo je epilog sastanka operativne grupe sastavljene od predstavnika Republike Srpske i Srbije koji su danas održali sastanak u Trebinju, gdje su i obišli potencijalne lokacije za gradnju novog aerodroma.

"Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija. Sada su u opticaju dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja", rekla je Vesna Božni, pomoćnica ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske.

Kada je riječ o lokaciji, brojni parametri će biti uzeti u obzir - od pristupnih puteva, visine, jačine vjetra, itd., a konačnu riječ na kojoj lokaciji će biti građen aerodrom daće stručnjaci iz Srbije s obzirom na to da će ona finansirati cjelokupan projekat. Tek kada se odabere lokacija znaće se i model po kojem će biti građen aerodrom, a prema nezvaničnim informacijama to bi moglo ići putem koncesije jer je i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, nakon posjete Banjaluci rekao da bi aerodrom mogao biti građen po tom modelu, i to na period od 30 ili 35 godina.

Zoran Ilić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, istovremeno dodajući da postoje dvije lokacije koje će se ispitivati.

-Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površi budu obezbeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke- rekao je Ilić.

Kada je u pitanju veličina aerodroma, iako još nije određeno gdje će se nalaziti i po kojem modelu će biti građen, s obzirom na prostranstva i jedne i druge lokacije, plan je da se napravi poletno-sletna pista koja će omogućiti slijetanje i najvećih aviona na svijetu.

-Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rešenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma i to će biti gotovo u sledećih desetak dana. Kompletan plan će biti u periodu od šest meseci i godinu dana. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za nekoliko godina imati aerodrom- rekao je Ilić, dodajući da će aerodrom biti međunarodni i, osim Hercegovini, značiće i Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Sastanku operativne grupe prisustvovao je i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, koji je rekao da sam sastanak govori o ozbiljnosti namjere izgradnje aerodroma.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    10h 42m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    9h 58m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    7h 14m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    5h 36m
    0
  • Danas Markovdan
    14h 24m
    0