Акцизе остају, СНСД био против разматрања по хитној процедури

17.03.2022. 08:17
5
ИЗВОР: gerila.info

Делегати СНСД-а јуче су у Дому народа били против тога да се по хитном поступку гласа о укидању акциза на гориво. Такав приједлог већ је усвојен на Представничком дому Парламента БиХ и требало је да га потврде делегати Дома народа како би акцизе биле укинуте на шест мјесеци што би аутоматски довело по појефтињења горива на пумпама у БиХ и до 40 фенинга. На дневном реду Дома народа није се нашло ни смањење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице. Није било ентитетске сагласности.

За стављање “Акциза” на дневни ред по хитном поступку гласало је девет делегата из Федерације и Младен Босић из СДС-а док су четири делегата из СНСД-а гласала против што је било довољно да се о укидању акциза не расправља по хитном поступку. Закон је послат на усаглашавање,, али до усаглашавања није дошло јер се није појавио Бакир Изетбеговић, замјеник предсједавајућег Дома народа.

Душанка Мајкић делегет СНСД-а у Дому народа није жељела да коментарише одбијање стављања закона о акцизама на дневни ред по хитном поступку. Током расправе делегати СНСД-а су тврдили да закон није законит и да прије расправе треба прибавити мишљење ентитетских Влада и Управе за индиректно опорезивање.

Милорад Додик је прије десетак дана тврдио да није могуће укинути акцизе јер онда не би било могуће финансирање здравства, образовања, иако се то уопште не финансира од средстава од акциза.

Представнички дом Парламента је, прошле седмице, усвојио измјене закона којим се на шест мјесеци укидају акцизе на гориво због дивљања цијена горива на пумпама у Босни и Херцеговини. Укидање акциза, недавно су тражили и из Удружења превозника Републике Српске. Већу цијену карата због цијене горива траже и власници јавног превоза у Бањалуци.

Бранислав Бореновић посланик ПДП-а у Представничком дому рекао је данас да је СНСД чињењем у Дому народа показао да ради против интереса властитог народа. Он је рекао да је циљ СНСД-а само одуговлачење уз врло могуће одбијање предложених измјена.

-Чули смо од њихових делегата да чак повезују исплату пензија са укидањем акциза и смнајењем стопе ПДВ-а на животне намирнице, а пензије се не исплаћују из средстава од убирања акциза, која се при томе и ненамјенски троше - рекао је Бореновић.

Бореновић је бањалучким аутопревозницима, који траже скупље карте у јавном превозу, поручио да наредну блокаду могу направити испред централе СНСД-а у Бањалуци јер ту сједе кривци због којих гориво од сутра није јефтиније за 40 фенинга.

-Ту нека траже кривце за своје проблеме, умјесто што се сврставају на страну странке која им је ту могућност ускратила. То што је тих пар СНСД-ових бањалучких превозника под сумњивим околностима добило седмогодишњи уговор за превоз у Бањалуци, и то, у међупериоду преузимања функције градоначелника Станивуковића од претходника, не оправдава чак ни њихово политиканство, сврставање и ускраћивање услова грађанима Бањалуке - рекао је посланик ПДП-а.

Цијена горива на пумпама у Републици Српској од прије десетак дана прешла је границу од 3 марке. Инспекција је прије неколико дана утврдила да је 50 одсто пумпи безразложно подигла цијене у тој мјери али није објављено које пумпе су то урадиле.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Pale 17.03.2022. 18:08
    Sve smislili da nagrabe jos malo im, malo im zemlje bilo na grobu
  • Generic placeholder image
    Pale 17.03.2022. 18:07
    Sve smislili da nagrabe jos malo im, malo im zemlje bilo na grobu
  • Generic placeholder image
    Pa ja 17.03.2022. 18:06
    I opet glasajte za SNSD, JADNO BRATE DRAGI
  • Generic placeholder image
    Pale 17.03.2022. 18:04
    Dao Bog ni njima ne trebalo, lopovi, tako pare trpaju u dzep,, polako sad ce izbori, e da vidimo onda?
  • Generic placeholder image
    Zagor Te Nej 17.03.2022. 08:35
    Kod nas nikad da dodje brzi efekat smanjenja cijena, ali zato kad na berzi skoci cijena na pumpama se mijenja iz minuta u minut. Sto se tice akciza na girivo previsoke su za nase standarde, a o putarinama da ne govorim kakvi su nam putevi drzava bi nam trebala dati podsticaj sto uopste vozimo po istim. Zali boze zbog cega su ljudi patili i ginuli, da bi par pojedinaca profitiralo.
Повезане вијести
Почело повећање цијена горива у Српској Почело повећање цијена горива у Српској
Нови раст цијена горива у Српској Нови раст цијена горива у Српској
Поскупљује гориво у Српској Поскупљује гориво у Српској
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    22h 49m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    12h 2m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    11h 33m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    11h 56m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    7h 49m
    0