Akcize ostaju, SNSD bio protiv razmatranja po hitnoj proceduri

17.03.2022. 08:17
5
IZVOR: gerila.info

Delegati SNSD-a juče su u Domu naroda bili protiv toga da se po hitnom postupku glasa o ukidanju akciza na gorivo. Takav prijedlog već je usvojen na Predstavničkom domu Parlamenta BiH i trebalo je da ga potvrde delegati Doma naroda kako bi akcize bile ukinute na šest mjeseci što bi automatski dovelo po pojeftinjenja goriva na pumpama u BiH i do 40 feninga. Na dnevnom redu Doma naroda nije se našlo ni smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice. Nije bilo entitetske saglasnosti.

Za stavljanje “Akciza” na dnevni red po hitnom postupku glasalo je devet delegata iz Federacije i Mladen Bosić iz SDS-a dok su četiri delegata iz SNSD-a glasala protiv što je bilo dovoljno da se o ukidanju akciza ne raspravlja po hitnom postupku. Zakon je poslat na usaglašavanje,, ali do usaglašavanja nije došlo jer se nije pojavio Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Dušanka Majkić deleget SNSD-a u Domu naroda nije željela da komentariše odbijanje stavljanja zakona o akcizama na dnevni red po hitnom postupku. Tokom rasprave delegati SNSD-a su tvrdili da zakon nije zakonit i da prije rasprave treba pribaviti mišljenje entitetskih Vlada i Uprave za indirektno oporezivanje.

Milorad Dodik je prije desetak dana tvrdio da nije moguće ukinuti akcize jer onda ne bi bilo moguće finansiranje zdravstva, obrazovanja, iako se to uopšte ne finansira od sredstava od akciza.

Predstavnički dom Parlamenta je, prošle sedmice, usvojio izmjene zakona kojim se na šest mjeseci ukidaju akcize na gorivo zbog divljanja cijena goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini. Ukidanje akciza, nedavno su tražili i iz Udruženja prevoznika Republike Srpske. Veću cijenu karata zbog cijene goriva traže i vlasnici javnog prevoza u Banjaluci.

Branislav Borenović poslanik PDP-a u Predstavničkom domu rekao je danas da je SNSD činjenjem u Domu naroda pokazao da radi protiv interesa vlastitog naroda. On je rekao da je cilj SNSD-a samo odugovlačenje uz vrlo moguće odbijanje predloženih izmjena.

-Čuli smo od njihovih delegata da čak povezuju isplatu penzija sa ukidanjem akciza i smnajenjem stope PDV-a na životne namirnice, a penzije se ne isplaćuju iz sredstava od ubiranja akciza, koja se pri tome i nenamjenski troše - rekao je Borenović.

Borenović je banjalučkim autoprevoznicima, koji traže skuplje karte u javnom prevozu, poručio da narednu blokadu mogu napraviti ispred centrale SNSD-a u Banjaluci jer tu sjede krivci zbog kojih gorivo od sutra nije jeftinije za 40 feninga.

-Tu neka traže krivce za svoje probleme, umjesto što se svrstavaju na stranu stranke koja im je tu mogućnost uskratila. To što je tih par SNSD-ovih banjalučkih prevoznika pod sumnjivim okolnostima dobilo sedmogodišnji ugovor za prevoz u Banjaluci, i to, u međuperiodu preuzimanja funkcije gradonačelnika Stanivukovića od prethodnika, ne opravdava čak ni njihovo politikanstvo, svrstavanje i uskraćivanje uslova građanima Banjaluke - rekao je poslanik PDP-a.

Cijena goriva na pumpama u Republici Srpskoj od prije desetak dana prešla je granicu od 3 marke. Inspekcija je prije nekoliko dana utvrdila da je 50 odsto pumpi bezrazložno podigla cijene u toj mjeri ali nije objavljeno koje pumpe su to uradile.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Pale 17.03.2022. 18:08
    Sve smislili da nagrabe jos malo im, malo im zemlje bilo na grobu
  • Generic placeholder image
    Pale 17.03.2022. 18:07
    Sve smislili da nagrabe jos malo im, malo im zemlje bilo na grobu
  • Generic placeholder image
    Pa ja 17.03.2022. 18:06
    I opet glasajte za SNSD, JADNO BRATE DRAGI
  • Generic placeholder image
    Pale 17.03.2022. 18:04
    Dao Bog ni njima ne trebalo, lopovi, tako pare trpaju u dzep,, polako sad ce izbori, e da vidimo onda?
  • Generic placeholder image
    Zagor Te Nej 17.03.2022. 08:35
    Kod nas nikad da dodje brzi efekat smanjenja cijena, ali zato kad na berzi skoci cijena na pumpama se mijenja iz minuta u minut. Sto se tice akciza na girivo previsoke su za nase standarde, a o putarinama da ne govorim kakvi su nam putevi drzava bi nam trebala dati podsticaj sto uopste vozimo po istim. Zali boze zbog cega su ljudi patili i ginuli, da bi par pojedinaca profitiralo.
Povezane vijesti
Počelo povećanje cijena goriva u Srpskoj Počelo povećanje cijena goriva u Srpskoj
Novi rast cijena goriva u Srpskoj Novi rast cijena goriva u Srpskoj
Poskupljuje gorivo u Srpskoj Poskupljuje gorivo u Srpskoj
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    23h 21m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    21h 23m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    20h 16m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    19h 24m
    1
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    13h 51m
    1