Ако новца не буде до 20. маја, избори ће бити одгођени

13.04.2022. 10:04
0
ИЗВОР: glassrpske

Иако се БиХ озбиљно приближава датуму када Централна изборна комисија (ЦИК) треба да распише овогодишње опште изборе, за њихово одржавање још званично нема новца, али се у политичким кулоарима све више спекулише да би буџет институција на заједничком нивоу власти најкасније крајем мјесеца могао бити упућен у процедуру усвајања.

Општи избори би, према календару, требало да буду одржани 2. октобра, а у складу са тим, те према одредбама Изборног закона, ЦИК БиХ је обавезан да их распише 150 дана раније, односно у првој седмици маја. У ЦИК-у су за “Глас” потврдили да с циљем припрема за одржавање општих избора 2022. тренутно ажурирају одређене акте, припремају тендерску документацију за оквирне споразуме за јавне набавке, одлуке и календар активности за идуће изборе. На питање до када ЦИК може чекати новац за одржавање избора, односно да ли је могуће да се понови иста ситуација као и пред локалне изборе 2020. године, односно да они буду пролонгирани у случају да не буде на вријеме обезбијеђен новац, у ЦИК-у кажу да су рокови за обезбјеђивање новца за изборе прописани одредбама Изборног закона БиХ.

- Према тим одредбама, средства се морају осигурати најкасније 15 дана по расписивању избора. Сви надлежни органи имају обавезе и одговорности у обезбјеђивању средстава за изборе - истакли су у ЦИК-у и додали да је план да за ове изборе буде утрошено око 11,7 милиона КМ, гдје је урачунат и дио трошкова за рад бирачких одбора.

Овогодишњи општи избори често су посљедњих мјесеци стављани под знак питања због немогућности договора, првенствено политичких странака у ФБиХ, о измјени Изборног закона БиХ, и тврдњи да нема услова за њихово одржавање због раније пресуде Уставног суда БиХ. С друге стране, из ЦИК-а су поручивали да избори могу бити одржани по садашњим правилима јер је и за њихово одгађање, у неком року, потребно мијењати одређене ставке.

Друга препрека која стаје на пут изборима јесте чињеница да у БиХ још није усвојен буџет институција за ову годину. Прије неколико дана је наведено да је Фискални савјет БиХ усвојио Глобални оквир од 2022. до 2024, чиме је отклоњена препрека за израду буџета институција за ову годину, који мора да добије зелено свјетло Савјета министара, Предсједништва и Парламента БиХ.

Предсједник Форума грађана Тузла и члан Стратешког одбора “Коалиције под лупом” Вехид Шехић за “Глас Српске” каже да постоје неке назнаке да би буџет требало да буде припремљен до краја априла и да иде по хитној процедури у Парламент БиХ.

- Надам се да ће бити усвојен. Видљив је притисак међународне заједнице јер су то средства која се не одобравају за рад Централне изборне комисије већ за припрему избора. Обавеза према грађанима јесте да им буде омогућено уставно и загарантовано право да гласају или буду бирани - рекао је Шехић.

Тај новац, додаје, на рачуну ЦИК-а мора бити негдје до 20. маја.

- Очекујем да надлежни покажу висок степен одговорности, а треба очекивати да нас држе у неизвјесности готово до истека свих рокова - закључио је.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија није одговарао на телефонске позиве, а посланици и делегати у парламентарним комисијама за финансије и буџет на нивоу БиХ јуче нису имали информације да ли се и шта ради у вези са припремом буџета институција за 2022. годину, односно када ће бити упућен у процедури.

Писмо

Институције на заједничком нивоу власти функционишу на основу одлука о привременом финансирању за сваки квартал јер није усвојен ни буџет за 2021. Посљедња таква одлука, која им даје четвртину новца из претходне године, само за текуће издатке, на снази је до краја јуна, а писмо домаћим надлежнима недавно је упутила група међународних званичника, тражећи да обезбиједе новац јер ће, у супротном, то третирати као кршење Дејтона.

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    19h 20m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    19h 2m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    19h 56m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    16h 51m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    15h 53m
    0