Ако се касно јавите љекару, епидемија убрзава као грудва снијега на низбрдици

30.06.2020. 10:17
0
ИЗВОР: Srpska.info

Замјеница директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, Дарија Кисић Тепавчевић каже да је ситуација у Новом Пазару, гдје је тренутно највећи број обољелих по глави становника, колико је могуће сада под контролом.

Дарија Кисић Тепавчевић је, коментаришући раст броја обољелих од корона претходних дана, навела да постоји предоминација блажих и асимптоматских облика.

– Када су у питању већи бројеви, онда је значајан број за хоспитализацију, без обзира што у укупној структури они не представљају већину – наводи Кисић Тепавчевићева за РТС, која је и чланица Кризног штаба за сузбијање Covid-19.

Што се тиче Новог Пазара, гдје је тренутно највећи број обољелих по глави становника, истиче да је ситуација тамо колико је могуће сада под контролом.

Објашњава да су практично све особе које су инфициране у Новом Пазару морале да дођу у контакт са резервоаром заразе и при томе нису користиле опште превентивне мјере.

Додаје да је битан параметар уколико се људи касно јаве љекару.

– Када је већ инфекција поодмакла и са различитим врстама компликација, онда је то све много теже јер се ствара ситуација као са грудвом снега на низбрдици, када се све убрзано постаје сложеније и сложеније – објашњава Кисић Тепавчевић.

Вјерује да ће број заражених бити што мањи.

– Надамо се да ће епидемија наредних дана да иде силазим током – истиче Кисић Тепавчевићева.

Што се тиче мјере обавезног ношења маски у затвореном простору, која је на снази од јутрос, каже да је то важно иако има доста непознаница о вирусу.

Ипак, како је додала, оно што се показало током епидимије јесте да су опште превентивне мјере итекако ефикасне у превенцији болести.

Упитана када ће се донијети одлука о ограничењу окупљања, указује да је ситуација прилично динамична и да се све одлуке доносе у зависности од актуелне ситуација.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 49m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    6h 38m
    1
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    15h 2m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    19h 15m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    17h 10m
    0