Активисти из Српске и ФБиХ се придружили протестима у Србији против Рио Тинто компаније

14.01.2022. 17:46
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

Двадесет удружења из БиХ, из Бијељине, Сарајева, Фоче, Добоја, Мостара, Бањалуке, Вишеграда и Крушчице упутила су писмо подршке Савезу еколошких организација Србије, у заједничкој борби за заштиту ријеке Дрине против компаније Рио Тинто која још увијек не одустаје од градње рудника литијума.

Невладине организације из БиХ изразиле су велику забринутост због нових пријетњи у загађивању ријеке Дрине.

- Дрина је прекогранична ријека која нас спаја, али и која нас раздваја. Током година и заједничкеисторије, ријека Дрина се неколико пута изливала из свог корита а задњи пут током великих поплава из 2014. године.  Данас нам поново пријети нова опасност, овог пута са несагледивим посљедицама, поручили су домаћи активисти.

– Рударска компанија Рио Тинто, која планира ископавање на обали Дрине, је препозната као компанија која не поштује еколошке стандарде, која користи изузетно прљаву технологију прераде руде, која је изазвала неколико еколошких катастрофа у последњих 30 година широм свијета.

Технологија за прераду литијума подразумијева коришћење изузетно токсичних материјала, прије свега коришћење сумпорне киселине која се загрева до 250 степени.

Према процјенама стручњака то би довело до уништавања шуме, ријеке, биљног и животињског свијета у пречнику од 50 километара око рудника, а посљедице би се осјетиле у пречнику од 200 километара од рудника.

Док је за потпуни опоравак земље након престанка рада рудника потребно преко 500 година- наводи се у писму подршке Савезу еколошких организација.

Они су позвали и друга удружења и организације које се боре за заштиту ријека у Босни и Херцеговинида им се придруже и помогну у борби очувања Дрине и свих њених притока.

– Отварање рудника литијума код Лознице у Србији, коју планира компанија Рио Тинто, има свепретпоставке да проузрокује загађење великих размјера путем ријеке Јадар у Србији, а која се улива у ријеку Дрину као заједничку природну границу БиХ и Србије. Грађани БиХ као и бројна удружења су изузетно забринути због нових пријетњи којима се наговјештава уништавање барског еко система доњег слива ријеке Дрине и загађивање подземних токова здраве и питке воде - поручила је Снежана Јагодић Вујић, из еко удружења “Еко пут” Бијељина.

Подјсетимо, у Србији се већ дуже вријеме организују протести грађана против изградње рудника литијума у Лозници.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Bozo 16.01.2022. 15:16
  A šta ćemo sa Trgovskom gorom?
  Radioaktivnost ništa, ekolozi šta reči?
 • Generic placeholder image
  Vladana 15.01.2022. 16:47
  Tako je ljudi, pomozite nam u borbi protiv rudnika litijuma! Samo složno pobedjujemo!
 • Generic placeholder image
  Mi 14.01.2022. 18:43
  A sta cemo sa radioaktivnim otpadom i Trgovskom gorom ..prvo tamo na proteste..ako smijete
Повезане вијести
Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ
Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ Џонсон: Британија шаље војне стручњаке у БиХ
Радно вријеме прилагодити временским условима Радно вријеме прилагодити временским условима
Најчитаније
 • Од сутра могуће кориштење туристичких ваучера у вриједности од 100 КМ
  18h 54m
  3
 • Борачка организација општине Пале: Саопштење за јавност
  21h 36m
  24
 • Урош Клисарић побједник "Конференције беба" у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  16h 0m
  0
 • Осморица фудбалера потписала нове уговоре са Славијом
  22h 8m
  0
 • Душан Ремић одлази у Саудијску Арабију
  15h 2m
  0