Aktivisti iz Srpske i FBiH se pridružili protestima u Srbiji protiv Rio Tinto kompanije

14.01.2022. 17:46
3
IZVOR: srpskainfo.com

Dvadeset udruženja iz BiH, iz Bijeljine, Sarajeva, Foče, Doboja, Mostara, Banjaluke, Višegrada i Kruščice uputila su pismo podrške Savezu ekoloških organizacija Srbije, u zajedničkoj borbi za zaštitu rijeke Drine protiv kompanije Rio Tinto koja još uvijek ne odustaje od gradnje rudnika litijuma.

Nevladine organizacije iz BiH izrazile su veliku zabrinutost zbog novih prijetnji u zagađivanju rijeke Drine.

- Drina je prekogranična rijeka koja nas spaja, ali i koja nas razdvaja. Tokom godina i zajedničkeistorije, rijeka Drina se nekoliko puta izlivala iz svog korita a zadnji put tokom velikih poplava iz 2014. godine.  Danas nam ponovo prijeti nova opasnost, ovog puta sa nesagledivim posljedicama, poručili su domaći aktivisti.

– Rudarska kompanija Rio Tinto, koja planira iskopavanje na obali Drine, je prepoznata kao kompanija koja ne poštuje ekološke standarde, koja koristi izuzetno prljavu tehnologiju prerade rude, koja je izazvala nekoliko ekoloških katastrofa u poslednjih 30 godina širom svijeta.

Tehnologija za preradu litijuma podrazumijeva korišćenje izuzetno toksičnih materijala, prije svega korišćenje sumporne kiseline koja se zagreva do 250 stepeni.

Prema procjenama stručnjaka to bi dovelo do uništavanja šume, rijeke, biljnog i životinjskog svijeta u prečniku od 50 kilometara oko rudnika, a posljedice bi se osjetile u prečniku od 200 kilometara od rudnika.

Dok je za potpuni oporavak zemlje nakon prestanka rada rudnika potrebno preko 500 godina- navodi se u pismu podrške Savezu ekoloških organizacija.

Oni su pozvali i druga udruženja i organizacije koje se bore za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovinida im se pridruže i pomognu u borbi očuvanja Drine i svih njenih pritoka.

– Otvaranje rudnika litijuma kod Loznice u Srbiji, koju planira kompanija Rio Tinto, ima svepretpostavke da prouzrokuje zagađenje velikih razmjera putem rijeke Jadar u Srbiji, a koja se uliva u rijeku Drinu kao zajedničku prirodnu granicu BiH i Srbije. Građani BiH kao i brojna udruženja su izuzetno zabrinuti zbog novih prijetnji kojima se nagovještava uništavanje barskog eko sistema donjeg sliva rijeke Drine i zagađivanje podzemnih tokova zdrave i pitke vode - poručila je Snežana Jagodić Vujić, iz eko udruženja “Eko put” Bijeljina.

Podjsetimo, u Srbiji se već duže vrijeme organizuju protesti građana protiv izgradnje rudnika litijuma u Loznici.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Bozo 16.01.2022. 15:16
    A šta ćemo sa Trgovskom gorom?
    Radioaktivnost ništa, ekolozi šta reči?
  • Generic placeholder image
    Vladana 15.01.2022. 16:47
    Tako je ljudi, pomozite nam u borbi protiv rudnika litijuma! Samo složno pobedjujemo!
  • Generic placeholder image
    Mi 14.01.2022. 18:43
    A sta cemo sa radioaktivnim otpadom i Trgovskom gorom ..prvo tamo na proteste..ako smijete
Povezane vijesti
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    14h 16m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    17h 40m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    13h 9m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    4h 46m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    4h 27m
    0