Aktivisti iz Srpske i FBiH se pridružili protestima u Srbiji protiv Rio Tinto kompanije

14.01.2022. 17:46
3
IZVOR: srpskainfo.com

Dvadeset udruženja iz BiH, iz Bijeljine, Sarajeva, Foče, Doboja, Mostara, Banjaluke, Višegrada i Kruščice uputila su pismo podrške Savezu ekoloških organizacija Srbije, u zajedničkoj borbi za zaštitu rijeke Drine protiv kompanije Rio Tinto koja još uvijek ne odustaje od gradnje rudnika litijuma.

Nevladine organizacije iz BiH izrazile su veliku zabrinutost zbog novih prijetnji u zagađivanju rijeke Drine.

- Drina je prekogranična rijeka koja nas spaja, ali i koja nas razdvaja. Tokom godina i zajedničkeistorije, rijeka Drina se nekoliko puta izlivala iz svog korita a zadnji put tokom velikih poplava iz 2014. godine.  Danas nam ponovo prijeti nova opasnost, ovog puta sa nesagledivim posljedicama, poručili su domaći aktivisti.

– Rudarska kompanija Rio Tinto, koja planira iskopavanje na obali Drine, je prepoznata kao kompanija koja ne poštuje ekološke standarde, koja koristi izuzetno prljavu tehnologiju prerade rude, koja je izazvala nekoliko ekoloških katastrofa u poslednjih 30 godina širom svijeta.

Tehnologija za preradu litijuma podrazumijeva korišćenje izuzetno toksičnih materijala, prije svega korišćenje sumporne kiseline koja se zagreva do 250 stepeni.

Prema procjenama stručnjaka to bi dovelo do uništavanja šume, rijeke, biljnog i životinjskog svijeta u prečniku od 50 kilometara oko rudnika, a posljedice bi se osjetile u prečniku od 200 kilometara od rudnika.

Dok je za potpuni oporavak zemlje nakon prestanka rada rudnika potrebno preko 500 godina- navodi se u pismu podrške Savezu ekoloških organizacija.

Oni su pozvali i druga udruženja i organizacije koje se bore za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovinida im se pridruže i pomognu u borbi očuvanja Drine i svih njenih pritoka.

– Otvaranje rudnika litijuma kod Loznice u Srbiji, koju planira kompanija Rio Tinto, ima svepretpostavke da prouzrokuje zagađenje velikih razmjera putem rijeke Jadar u Srbiji, a koja se uliva u rijeku Drinu kao zajedničku prirodnu granicu BiH i Srbije. Građani BiH kao i brojna udruženja su izuzetno zabrinuti zbog novih prijetnji kojima se nagovještava uništavanje barskog eko sistema donjeg sliva rijeke Drine i zagađivanje podzemnih tokova zdrave i pitke vode - poručila je Snežana Jagodić Vujić, iz eko udruženja “Eko put” Bijeljina.

Podjsetimo, u Srbiji se već duže vrijeme organizuju protesti građana protiv izgradnje rudnika litijuma u Loznici.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Bozo 16.01.2022. 15:16
  A šta ćemo sa Trgovskom gorom?
  Radioaktivnost ništa, ekolozi šta reči?
 • Generic placeholder image
  Vladana 15.01.2022. 16:47
  Tako je ljudi, pomozite nam u borbi protiv rudnika litijuma! Samo složno pobedjujemo!
 • Generic placeholder image
  Mi 14.01.2022. 18:43
  A sta cemo sa radioaktivnim otpadom i Trgovskom gorom ..prvo tamo na proteste..ako smijete
Povezane vijesti
Romanija da čuva svoje prirodno nasljeđe i resurse Romanija da čuva svoje prirodno nasljeđe i resurse
Ćutanje o bombardovanju izbjeglica Hrvati nameću kao evropsku vrijednost Ćutanje o bombardovanju izbjeglica Hrvati nameću kao evropsku vrijednost
Dojave o bombama bile lažne, policija pregledala 224 škole Dojave o bombama bile lažne, policija pregledala 224 škole
Najčitanije
 • Privremene obustava saobraćaja na području grada Istočno Sarajevo
  20h 18m
  0
 • Nevrijeme u Njemačkoj
  14h 39m
  0
 • Počela sa radom aplikacija za praćenje cijena goriva u Srpskoj
  17h 19m
  0
 • Održano guslarsko veče u čast Srđan Trifkovića u Istočnom Sarajevu (FOTO)
  14h 28m
  0
 • Dimitrije Ignjić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
  18h 55m
  1