Албанци каменовали српску школу код Вучитрна

21.05.2024. 13:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Група албанских младића каменовала је основну школу коју похађају српска дјеца у Гојбуљи код Вучитрна, поломила стакло на улазним вратима и камеру, што је један у низу сличних напада који су посљедица антисрпске политике Аљбина Куртија, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Из Канцеларије наглашавају да каменовање ове основне школе сасвим сигурно није безопасан изгред, већ планирана акција која има за циљ угрожавање безбједности и застрашивање српског становништва.

У саопштењу је наведено да ово није први напад на Основну Школу "1. новембар" у Гојбуљи јер је иста група албанских младића која је синоћ каменовала школу, чинила то у протеклом периоду два до три пута годишње, при чему су обијали врата, ломили стакла и исписивали погрдне графите на школи.

- Иако су полиција, КФОР и Еулекс увек били обавештени о нападима на школу, а снимци на камерама забележили виновнике инцидената, изгредници до данас нису санкционисани - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије указују да је јасно да екстремисти досљедно и организовано нападају установе које симболишу институционално присуство Србије на Косову и Метохији, а ово је посебно осетљиво питање, јер се ради о објекту који похађају дјеца.

- С обзиром на то да и овај инцидент показује да је на Косову и Метохији трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вредности, који заговара мржњу према свему што је српско, што Приштина на челу са Аљбином Куртијем не само подржава него и подстиче, апелујемо на међународне мисије да појачају активности и предузму видљиве и одлучне кораке, како би се осигурала безбедност Срба и српских институција и спречило насиље - наводе из Канцеларије.

Коментари 0
Повезане вијести
Бомба у дворишту српске породице у селу код Витине Бомба у дворишту српске породице у селу код Витине
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  23h 20m
  4
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  21h 23m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  22h 10m
  10
 • Ухапшен због пуцњаве у Палама
  6h 17m
  0
 • Марија Карађорђевић, српска краљица која заслужује поштовање равно светици
  4h 57m
  0