Албанци преузели општине на сјеверу КиМ и одмах кренули у акцију против Срба

28.04.2023. 13:40
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Албански одборници локалне скупштине у Косовској Митровици који су заузели позиције одборника након напуштања приштинских институција од стране Срба донијели су данас одлуку да „релевантним институцијама” пошаљу захјтев у ком траже да се за саобраћај отвори главни мост на Ибру у Косовској Митровици.

Мост који је симбол подјеле овог града затворен је за саобраћај 1999. године након доласка Кфора и већ првог дана са доласком међународне заједнице био је поприште највећих сукоба Албанаца, који су жељели да у потпуности преузму град, и Срба који су на мосту жељели да сачувају сјеверни дио града од налета албанских екстремиста, те да спријече протјеривање Срба из свих урбаних средина на Косову, пише "Косово онлајн".

Вучић: Приштина да не сања да ће протјерати Србе

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је Приштини да не сања да ће успјети да протјера Србе са Косова и Метохије. Вучић је навео да је данашња одлука премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да отвори мост на Ибру између сјеверне и јужне Косовке Митровице, који је брана за Србе, дошла послије свега неколико дана од срамних лажних избора. Он је указао да је тај мост био брана и чувар интереса за Србе на сјеверу да Албанци из јужног дијела Митровице не би преузели и сјеверну.

- То им је дугогодишња идеја - рекао је Вучић током посјете Соко Бањи.

Вучић је рекао да Курти једино жели да протјера Србе са Косова и Метохије и да по сваку цијену жели сукобе.

- Ми ћемо да учинимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир. Даћемо све од себе да никада више ниједна мајка, супруга или бака не размишља о томе кога ће да шаље у рат - истакао је Вучић.

Он је рекао да предстојеће двије године неће бити лаке за Србију због многих притисака споља, јер је Србије данас једна од ријетких земаља која има самосталну, независну и слободарску политику.

- Док сам председник Србије - неће бити ни уласка у НАТО, ни у други војни блок и Србија ће љубоморно чувати своју неутралност и сама бранити своју слободу. То је наш избор - рекао је Вучић.

Српска листа: Међународна заједница да спријечи примјену одлуке

Српска листа саопштила је да најоштрије осуђује нелегалну и нелегитимну одлуку донијету, како је наведено, од стране нелегалне и нелегитимне скупштинске већине у Сјеверној Митровици, о отварању главног градског моста за моторни саобраћај. Како су оцијенили, том одлуком се крше бриселски споразуми и најдиректније угрожава мир.

- Желимо да упозоримо да ће евентуално отварање моста несумњиво за последицу имати инциденте на овом простору, а што је изгледа и намера Приштине. Мост на коме се десило више од хиљаду етнички мотивисаних напада са југа на север је симбол страдања српског народа и намере Приштине да протера преостале Србе из једине урбане средине у којој су опстали у већем броју. Ова нелегална и нелегитимна одлука коју су усвојили квази одборници без икаквог легитимитета међу грађанима, имаће далекосежне последице по мир, безбедност и суживот на овим просторима. Уједно она је наставак окупације севера од стране Аљбина Куртија, који се уживео у улогу окупационог Гаулајтера - стоји у саопштењу.

Српска листа је поручила да захтева од Кфора, Еулекса и представника међународне заједнице да најхитније спрече примену ове одлуке, дају простор да се у дијалогу рјешавају отворена питања, а тиме и сачува мир.

- Спречавање оваквих потеза Приштине, и Куртијевих одборника било би у складу са захтевима међународне заједнице да се зауставе све акције које подривају процес дијалога - закључује се у саопштењу.

Петковић: Курти хоће да уведе сјевер Косова и Метохије у сукобе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, коментаришући одлуку албанских одборника у Скупштини Северне Митровице да се отвори Мост на Ибру, оцијенио је да је “окупациони гаулајтер Аљбин Курти данас недвосмислено показао да жели и сања рат и да читав север Косова и Метохије уведе у сукобе”.

Како је наведено у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, Петковић је навео да је Курти “данас наредио својој одборници Аиди Ферати да на седницу Скупштине општине у северној Косовској Митровици уврсти тачку дневног реда о отварању Моста на Ибру који дели северни у јужни део града и који представља важан безбједносни бедем за Србе на КиМ”.

- Циљ овог Куртијевог једностраног и противправног потеза јесте да доведе до нових тензија и провокација на рачун мирног српског народа на сјеверу КиМ. За то користи своје нелегитимне и лажне представнике и одборнике на сјеверу Косова и Метохије. За ову одлуку гласало је 11 одборника из Приштине, док је један био уздржан и један одборник против - рекао је Петковић, неведено је у саоштењу.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је “отварање Моста на Ибру дио дијалога Београда и Приштине, а не локалних Куртијевих нелегалних гаулајтера”.

- О овом последњем ратнохушкачком потезу Куртија одмах сам обавестио све међународне преставнике, као и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и очекујемо да смире и зауздају Куртија који све чини да побегне од обавезе формирања Заједнице српских општина и уништи дијалог у Бриселу 2. маја. Нема напретка ни нормализације односа док год Курти повлачи овакве једностране потезе, којима цео север КиМ хоће да уведе у ратно стање и на западу је да такве потезе Приштине спрече -  нагласио је Петковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 24m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 42m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 9m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 57m
    0