Годишњица битке на Кајмакчалану

12.09.2023. 10:29
0
ИЗВОР: srna.rs

На Кајмакчалану је 12. септембра 1916. године у Првом свјетском рату почела успјешна офанзива српске војске против Бугара и Нијемаца.

У тешким борбама врх планине Ниџе је више пута прелазио из руке у руку, да би Дринска дивизија, ојачана пуковима Дунавске дивизије, у страховитом налету коначно овладала Кајмакчаланом 3. октобра 1916. године, што је била прва побједа српске војске послије повлачења преко Албаније.

Битка је вођена између 12. и 30. септембра 1916. године, када је прва српска армија, уз велике губитке, успјела да заузме врх Свети Илија на висини од 2.524 метара, одбацујући Бугаре према Мариову, гдје је потом постављена нова линија одбране.

У овим бробама страдало је око пет хиљада српских војника.

Након побједе Срба, бугарски генералштаб није успио да на вријеме да наређење за повлачење трупа тако да су додатно изгубили оружје, опрему и људство.

По заузећу Кајмакчалана, Стеван Туцовић, брат Димитрија Туцовића, записао је у свој дневник:

- Одмах по заузећу Кајмакчалана извео сам своју батерију на вис, где сам видео чудан и страшан призор. По рововима лежали су мртви Бугари, све један на другог наслоњени и са пушкама у рукама. Дијелови тијела били су разбацани по оном платоу виса. Виде се људи без ногу, без руку, главе, стомака. Остала је маса рањеника која запомаже или су у самртном ропцу. То су унакажене и разнете трупине људских тела, које најбоље сведоче о грозотама, некултурности и варваризму ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    14h 27m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    14h 9m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    15h 3m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    11h 58m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    11h 0m
    0