Алексић: Прве пресуде против НАТО-а могуће током ове године

24.03.2023. 09:31
1
ИЗВОР: srna.rs

Прве пресуде људи обољелих од рака против НАТО-а могуће су током ове године, рекао је адвокат Срђан Алексић из Алексинца поводом обиљежавања 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију.

Алексић је навео да сваког мјесеца пред Вишим судом у Београду буде подигнуто десетак нових тужби од оних који су обољели од рака због НАТО бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом.

- До сада нам се јавило више од 3.500 људи из Србије, а има назнака да би с нама ускоро могли контактирати и оболели из Републике Српске. С обзиром на то да се суди НАТО пакту, све ово иде помало споро. И поред тога, очекујем да до првих суђења дође већ током ове године, али и пресуда", рекао је Алексић за "Глас Српске".

Будући да је ријеч о захтјевима за надокнаду материјалне штете, Алексић је навео да се ради о суми од 100.000 евра.

- Ми смо се равнали са законима земаља које су нас бомбардовале, а тичу се износа ових надокнада. Ту штету треба да плати НАТО. Имамо пресуде из Италије, али и Бечку конвенцију на коју ћемо се позвати - рекао је Алексић.

Он је додао да у Србији годишње од рака оболи око 30.000 људи, од чега половина умре и да све то указује да је осиромашени уранијум који је НАТО 1999. година посијао широм Србије, а прије тога и по Републици Српској, и те­ како утицао на живот и здравље људи на овим просторима.

Он је рекао да му је много помогао и адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је пред италијанским судовима добио више од 350 правоснажних пресуда у корист италијанских војника обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на КиМ и у БиХ били изложени осиромашеном уранијуму.

- Прве тужбе су биле везане за оболевање италијанских војника који су били стационирани у Хаџићима 1995. године. У Италији има више од 8.000 оболелих од канцера. Зато и користимо исте методе и стручњаке као и Италијани како бисмо доказали узрочно-последичну везу оболевања од малигних болести и НАТО бомбардовања - појаснио је Алексић.

Овај адвокат, који заступа људе који су у протеклом периоду обољели од рака, каже да је НАТО бомбардовањем у наредних 4,5 милијарди година остављен проблем будућим генерацијама, али и да је Србија у посљедњих двадесетак година постала прва у Европи по броју обољелих од канцера и друга у свијету.

То, каже, довољно говори да је осиромашени уранијум захватио велику површину и број становника.Данас се навршавају 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Brat 24.03.2023. 10:23
    Majku li im njihovu
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
На данашњи дан НАТО ракетирао избјегличко насеље "Мајино насеље" На данашњи дан НАТО ракетирао избјегличко насеље "Мајино насеље"
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 41m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 46m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 55m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 34m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 2m
    0