Алергије пуне амбуланте и апотеке широм Српске

31.03.2022. 09:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У Републици Српској посљедњих дана је повећан број пацијената који се јављају са симптомима алергија на полен због почетка вегетације, потврдили су нам из домова здравља широм Српске и додали да међу пацијентима има и пуно оних који се први пут јављају због алергија.

Радован Тодоровић, помоћник директора Дома здравља Требиње, казао је за "Независне новине" да је повећан број пацијената који имају проблема с алергијом на полен, те да се јављају пацијенти свих добних узраста.

"Симптоми су кијавица, суви кашаљ и сузне очи", казао је Тодоровић.

И Бојана Палексић Докић, специјалиста породичне медицине Дома здравља Бијељина, истиче да је код њих повећан број пацијената који се јављају због алергија.

- Период је цвјетања, али и полен је општепознати алерген, тако да нам се јављају пацијенти у повећаном броју - казала је Палексић Докићева и додала да се у задње вријеме јавља све више дјеце која имају проблема због алергија.

- Одрасли одраније знају да имају алергију и са лијековима које су раније узимали то рјешавају, док имамо доста дјеце која се први пут јављају с овим симптомима - истиче Палексић Докићева.

С друге стране, у Дому здравља Бањалука казали су да посљедњих дана није забиљежен повећан број пацијената с алергијама.

- С обзиром на то да још није дошло до значајног цвјетања и присуства веће концентрације полена у ваздуху, још број пацијената с алергијама није значајно повећан - истичу из ДЗ Бањалука.

Додају да кад цвјетање биљака буде у већем обиму очекују значајније повећање броја ових пацијената у амбулантама породичне медицине.

- У прољеће се најчешће јављају на прегледе пацијенти с алергијама на инхалационе алергене узроковано цвјетањем биљака. Алергије се манифестују као алергијски рихинитис, алергијски коњунктивитис или поленска кијавица. Најчешћи симптоми су кихање, цурење носа, коњунктивитис, а у тежим случајевима отицање усана и језика те гушење - појаснили су из Дома здравља Бањалука.

Бранислав Лолић, алерголог, каже да су алергије болест данашњице и да је могуће очекивати повећање броја алергичних из године у годину.

- Огромна је концентација полена и пуно пацијената који се први пут јављају с алергијама - казао је Лолић и истакао да се често јављају родитељи дјеце која имају симптоме алергија.

Потврдио је да је у апотекама због наглог повећања потражње дошло до мањка одређених препарата који се користе против алергија.

Из неколико бањалучких апотека казали су да се биљежи повећање броја пацијената који се јављају са симптомима алергија.

- У посљедње вријеме имамо проблем и са недостатком авамyс капи које се користе против алергија. Јако их је тешко набавити - казали су из једне апотеке.

Из апотеке у Градишци потврдили су да је повећан број пацијената који купују разне спрејове, али и таблете против алергија.

- Ове године је сезона алергија чак почела раније, а већ извјестан период нема да се набави авамyс капи - истичу из ове апотеке.

Сања С. из Бањалуке, мајка петнаестогодишње дјевојчице, казала је да је њена кћерка одраније имала проблема с алергијама, али да је недавно чак неколико сати провела у Хитној помоћи управо због таквог напада.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 18 беба У Српској рођено 18 беба
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    9h 22m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    9h 39m
    2
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    10h 15m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    4h 19m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    8h 44m
    0