Алијанса напала ВРС код Горажда

10.04.2021. 08:54
0
ИЗВОР: СРНА

НАТО авијација је на данашњи дан 1994. године напала српске положаје код Горажда у једном од бројних покушаја да заустави српске контраофанзиве и заштити војску под командом ратне сарајевске владе Алије Изетбеговића.

Први удари су забиљежени 10. и 11. априла 1994. године, када су на захтјев команданта Унпрофора британског генерала Мајкла Роуза НАТО авиони типа "F-16" и "F/А-18C" бомбардовали српске положаје око Горажда.

Тиме је ратовање у БиХ добило нову димензију јер се директно умијешао НАТО, и то на страни муслиманске владе.

Пет дана касније поново су бомбардовани српски положаји око Горажда. Овога пута и НАТО је претрпио прве губитке - приликом извиђања положаја код Горажда, лаким вођеним ракетама оштећен је француски палубни ловац бомбардер.

Лакопреносивим ракетним системом "9К38 игла" оборен је затим британски морнарички ловац "si harijer" из 801. сквадрона Краљевске ратне морнарице.

Пилот потпуковник Ник Ричардсон се катапултира и пада на територију под контролом муслиманских снага.

У самим акцијама око Горажда учествовали су и припадници елитне британске јединице SAC који су имали улогу официра за навођење авијације.

Напади на српске копнене снаге, прије свега на Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске у околини Сарајева, настављени су и наредних мјесеци.

"Окидач" за НАТО нападе био је извјештај посматрача који су обавијестили Унпрофор о директним нападима тенкова Војске Републике Српске на муслиманске јединице које су формално биле у заштићеној зони, али су константно излазиле ван ње и нападале српску војску и околна села.

У тој акцији оборен је први борбени авион НАТО-а на овим просторима, а противваздушна одбрана Војске Републике Српске је и у каснијим ударима Алијансе обарала авионе тог западног војног савеза. 

Коментари 0
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994. Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994.
Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992. Борбе у Подрињу - Вишеград, Фоча 1992.
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 59m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 14m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 49m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 36m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 47m
    0