Амбасада САД у БиХ поново пријети санкцијама политичарима у Српској

20.10.2021. 21:11
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Народна скупштина Републике Српске је данас усвојила Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, што води ка формирању агенције за лијекове Српске.

На ову одлуку је реаговала и Амбасада САД у Сарајеву.

– Сједињене Државе спремне су да користе све расположиве санкције против оних који подривају или омогућавају подривање Дејтонског мировног споразума, али оне нису замјена за одговорност свих лидера у БиХ да одбаце дестабилизујуће дјеловање и да, умјесто тога, кроз институције БиХ раде на унапређењу функционалности – наводи се у писаној изјави из Амбасаде САД-а за Радио Слободна Европа (РСЕ) након што је Скупштина Републике Српске данас усвојила Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске.

Они су истакли да "не постоји уставни пут којим би се један ентитет једнострано повукао из државних институција", међутим Додик је данас након сједнице НСРС најавио да Република Српска неће одустати од таквих намјера (враћања надлежности Оружаних снага, ВСТВ-а, УИО, ОСА, СИПА).

– Такве радње биле би неуставне и антидејтонске. Даљи развој на темељима мира из Дејтонског мировног споразума најбоља је гаранција сигурности и пут ка просперитету за све у оба ентитета и у Брчко Дистрикту – истиче се.

Из Амбасаде су још формирање властите агенције за лијекове на неки начин назвали "покушајем да се пажња грађана одвуче од проблема корупције која их спутава".

– Наставићемо подржавати политичке лидере и све грађане који се уздижу изнад реторике подјела и раде на изградњи повјерења и стварању сигурније и просперитетније земље за све – истиче се у ставу Амбасаде САД.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 58m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 12m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 19m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 7m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 34m
    0